Screenshot/Youtube

Misterij drevnog egipatskog faraona: Čini se da je on prvi div u povijesti čovječanstva

Autor: ZG/Dnevno.hr

Prvi faraon Treće dinastije Drevnog Egipta Sanakt često se predstavlja kao prvi “div” te civilizacije. Sanakt je vladao Egiptom oko 1000 godina prije no što je Ramzes II. došao na tron. Ramzes, koji se smatrao iznimno visokim, oko 1,75 m, bio je “patuljast” u usporedbi sa Sanaktom.

Iako je vladao punih 18 godina, mnogi arheolozi tvrde kako točan period ostaje misterij.

S nevjerojatna 2 metra visine, bio je pravi div za svoje vrijeme. Vjeruje se da su 1901. godine u malom selu Beit Khallaf arheolozi iskopali upravo njegove posmrtne ostatke.

Iako je njegov kranijalni indeks bio neobično širok, proporcije njegovih dugih kostiju bile su prilagođene kao kod većine drugih drevnih Egipćana u to vrijeme.

Studija objavljena u “The Lancet: Diabetes & Endocrinology”, pokazuje kako je drevni egipatski faraon možda patio od gigantizma. Stručnjaci sa Sveučilišta u Zürichu koji su detaljno analizirali ostatke vjeruju da je ovo najstariji primer gigantizma u ljudskoj povijesti.


Suprotno uvriježenom mišljenju, visina Sanaktu nije omogućila nikakve društvene pogodnosti jer su u ranim egipatskim dinastijama bile preferirane kratke statue, jer je bilo “mnogo malih ljudi u kraljevskoj službi”, zaključili su stručnjaci. “Razlozi za ovu sklonost nisu uvijek sigurni”, zaključio je suautor studije Michael Habicht, egiptolog s Instituta za evolucijsku medicinu Sveučilišta u Zürichu.

Autor:ZG/Dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.