espiritualidadedivina.com

JESTE LI ČULI ZA MACUMBU? Krvne žrtve, seks s maloljetnicama i bacanje uroka

Autor: R.M.

Pitanje o postojanju magije danas više ulazi u sferu tradicije i folklora nego prakse, no discipline polako ponovno ulaze u 'mainstream'...

Drevni sustavi vjerovanja stoljećima su ostali zaboravljeni u velu prašine, no pojava Santa Muerte (Svete Smrti) revitalizirala je brojne sestrinske tradicije, a jedna od njih je Macumba.

Macumba je prakticirana ponajviše u starom post-konkvistadorskom Brazilu, kao i Argentini, Paragvaju i Urugvaju, kao svojevrsna subkultura naspram snažnog isusovačkog utjecaja i pod svojim okriljem sadrži druge tradicije poput Candomblé, Giro i Mesa Blanca. Iako se danas razmatra kao praznovjerje, raste joj popularnost. Središte svetkovine je Boto, slatkovodna pliskavica Amazone koja po vjerovanju ima sposobnosti mjenjolika i u obliku muškarca impregnira mlade djevojke. Vračevi tako mole Botoa da praktikantu baci prokletstvo ili urok, kletvu – ozljede, bol, bankrot, bolesti, smrt… Uz životinjsku žrtvu i simbol prokletstva.

Iako se prakticira unutar prevladavajućih religija poput kršćanstva, nazivaju ga crnom magijom i crkveni oci žestoko prozivaju vjernike. Krv je sveti sakrament, no isto tako i najveća stigma religije. Mnogi stoga primjenjuju Giro, odnosno uporabu palminog ulja umjesto krvi i žrtve, a urbane legende govore i o ljudskim žrtvama i seksu s maloljetnicima. Invokacija uključuje spomenutu pliskavicu, no i duhove robova preminulih u traumi, zarobljenih između svjetova. Med pak služi kao medij duha južnoameričkih Indijanaca dok voda donosi informaciju iz polja informacija koje nas okružuje.

Najviše biće religije je ‘Majka Priroda’, kao svojevrsna poveznica s duhom Ayahuasce – stručnjaci smatraju kako je ovo zapravo odgovor na psihodeličnu sferu Južne Amerike, od strane robova mješanaca koji zbog kršćanstva nisu željeli konzumirati ‘demonske duhove’ psihoaktivnih biljaka. Zato ima i velike poveznice s afričkim vjerovanjima, iako je riječ o prilično mračnoj tradiciji. No dok se podrobnije ne istraži, nećemo doznati njezine stvarne osnove ni sustav.

Autor:R.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.