Ilustracija

Fantomski brod potonuo 1884. godine, pa ponovo viđen 2012. na Haitiju

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Postoji mnogo legendi o američkom brodu Mary Celeste. Taj broj, sagrađen sredinom 19. st. već prije poniranja doživio je mnoge nesreće. Njegov prvi vlasnik tragično je preminuo od iznenadne smrti. Nakon toga, brod je imao mnoštvo vlasnika dok pod vodstvom kapetana Benjamina Briggsa nije krenuo na svoje prvo putovanje. Brod je 1872. s trinaest članova posade plovio prema Genovi, ali nikada nije stigao onamo. Pronašla ga je posada trgovačkog broda Dei Gratia uz portugalsku obalu tek nekoliko tjedana poslije. Prema njihovim izvještajima, na palubi Mary Celeste odigrali su se nevjerojatni događaji.

Po kapetanovoj zapovijedi, nekoliko mornara odvažilo se da prijeđe na napušteni brod gdje su zapazili mnoštvo neobjašnjivih pojava. Na samoj palubi bilo je nekoliko centimetara vode, dok je potpaluba bila sasvim suha, iako su vrata bila nestala.

Čudno je bilo i to što ni satovi ni kompasi nisu funkcionirali, iako nisu bili oštećeni. U kapetanovu dnevniku nije bilo ni riječi o nesreći ni o oluji ni o bilo kakvom kvaru na brodu.

No, najbizarniji prizor dočekao ih je u kuhinji. Hrana je bila servirana, pribor za jelo bio je netaknut kraj tanjura, neki stolci bili su izvučeni, a neki prevrnuti.

Članovi posade broda Dei Gratia pretpostavili su da su pomorci s Mary Celeste bili prinuđeni bježati od nečega. Nije bilo ni čamaca za spašavanje. Mnogi su sumnjali na gusarski napad. Međutim, ni teret ni osobni predmeti posade nisu nedostajali, a nije bilo ni tragova pljačke.

S vremenom je rođeno mnoštvo teorija o tom slučaju. Mary Celeste je prenosio burad punu alkohola pa neki misle da su pobjegli s broda jer je postojala opasnost da alkoholne pare prouzrokuju eksploziju. Drugi smatraju da se dogodila pobuna. Ima teorija i kako je brod plovio nepoznatim područjem kojim još nijedan prije njega nije, te da su tamo prisutni duhovi gusara koji su oteli čitavu posadu.

Brod duhova posljednji put viđen je 2012. godine na obalama Haitija, gdje se s drugom posadom 1884. nasukao i potonuo.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.