Screenshot/Youtube

Drevni narodi posjedovali su tehnologiju elektromagnetne zaštite koja je otkrivena tek 2000. godine

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Tim građevinskih inženjera u Francuskoj otkrio je da su Rimljani imali drevnu tehnologiju za izgradnju struktura koje su korištene kao moderne elektromagnetne zaštitne naprave. Obrazac temelja u nekim velikim rimskim spomenicima, kao što je Koloseum, pružao je zaštitu od potresa savijanjem seizmičkih valova oko njih.

Rimljani su se u svojim konstrukcijama koristili arhitektonskim rješenjima koja su se ponašala kao “metamaterijali”, tj. umjetne strukture koje mogu manipulirati elektromagnetnim ili zvučnim valovima.

Primjerice, okruživanje zgrade šupljim rešetkama ili čvrstim objektima ugrađenima u tlu, može imati učinak preusmjeravanja seizmičkih valova oko spomenika, stvarajući tako učinkovit “seizmički nevidljivi plašt”.

Istraživači su usporedili moderne metamaterijale sa strukturama određenih rimskih spomenika. Otkrili su da su obrasci u rimskim zgradama veoma bliski metamaterijalima te da su stoga te objekte mogli zaštititi od potresa.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.