Screenshot/Youtube

‘Đavolja Biblija’: Koja je tajna knjige koja ne stari?

Autor: ZG/Dnevno.hr

Codex Gigas je rukopis nastao početkom 13. stoljeća u benediktinskom samostanu u selu Podlažice u Češkoj. Švedska vojska zaplijenila ju je u 17. st. pa se danas nalazi u švedskoj nacionalnoj knjižnici u Stockholmu.

Poznata je pod nazivom “Đavolja Biblija” zbog velike ilustracije vraga unutar knjige.

Prema legendi, benediktinci u jednom češkom samostanu osudili su redovnika imenom Herman Recluse zbog počinjenja strašnog grijeha na doživotno zatočeništvo u njegovoj sobi, gdje su ga namjeravali zazidati, a tamo je naposljetku i umro.

Moleći za svoje oslobođenje, Herman je obećao redovničkom redu da će u jednoj noći napisati najveću knjigu na svijetu. Kako je noć protjecala, Herman je shvatio da je zadaća nemoguća i odlučio je pozvati vraga u pomoć, svjestan njegove moći.

Sotona se sam navodno složio pomoći mu napisati knjigu, a cijena je bila duša redovnica, kako i portret vraga koji je Biblija morala imati.

Autor:ZG/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.