LiveScience

ČUDOVIŠTE IZ LABORATORIJA: Genetičari stvorili životinju s više glava

Autor: ZG/Dnevno.hr

Mala slatkovodna životinja koju biolozi zovu besmrtna hidra može regenerirati potpuno novu jedinku iz najsitnijeg dijela tijela. Obično to radi savršeno: jedna noga, jedno dugo mršavo tijelo i jedna glava s pipkom.

No, sa samo jednom sitnom genetskom intervencijom, istraživači su stvorili čudovišne hidre koje potiču rast potpuno funkcionalnih glava po cijelom tijelu, što je prikladno za životinju nazvanu po starom grčkom čudovištu koje je imalo između šest i devet glava.

Ove hidre nisu samo trik lude znanosti. Prvi put istraživači su otkrili što pridonosi regeneraciji hidrine glave. Rezultati ovih istraživanja mogla bi pridonijeti razumijevanju ljudskog razvoja, a velike utjecaje moglo bi imati i na istraživanje raka.

“Takva medicinska istraživanja još su uvijek daleko u budućnosti, ali glave hidre s pipcima otkrivaju put, rekla je Brigitte Galliot, profesorica genetike i evolucije na Sveučilištu u Ženevi.

“Ono što učimo od jednostavnih organizama kao što je ovaj, govori nam kakvu vrstu testa možemo napraviti u sisavaca kako bismo ih bolje razumjeli”, rekla je. “To nam daje smjer.”

Autor:ZG/Dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.