Ilustracija

CIA predviđa raspad EU na ‘Staru’, ‘Novu’ i ‘Pravoslavnu Europu’: Evo gdje se nalazi Hrvatska!

Autor: ZG/Dnevno.hr

Europska unija kakvu danas poznajemo uskoro bi mogla postati stvar prošlosti! Američka obavještajna agencija CIA Stari kontinent u bliskoj budućnosti vidi sasvim drugačije – podijeljen na tri dijela – “Staru”, “Pravoslavnu” i “Novu” u kojoj bi se našla i Hrvatska.

Istodobno, i agencija “Stratfor” predviđa krupne promjene: jačanje Poljske i Rumunjske, i to kroz strateško partnerstvo sa SAD-om, uzdizanje Turske kao regionalne sile i to uz slabljenje njemačkog utjecaja u Europi.

Projekcija CIA-e do 2020. godine predviđa zapadni blok, ili “Staru Europu”, koju bi činile: Njemačka, Francuska, Austrija, Velika Britanija, Španjolska, Portugal, Italija, Švedska, Norveška i Finska.

“Nova Europa” obuhvaćala bi Litvu, Latviju, Estoniju, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Sloveniju i Hrvatsku, s tim što bi te zemlje, nekada najvećim dijelom članice Varšavskog pakta, sada bile glavni američki vojni oslonac u Europi.

CIA je još prije desetak godina predviđala da će se Europa naći u velikoj krizi, zbog čega ulazak balkanskih zemalja u EU neće jednostavno moći biti izveden. Stoga se još tada predviđalo da će se Srbija, s drugim balkanskim zemljama, Grčkom, Bugarskom, Makedonijom i Rumunjskom naći u grupi “pravoslavnih zemalja”. Toj bi grupi začudo pripadale i BiH i Albanija.

Prema projekciji CIA-e, u “katoličkoj zoni” zemlje istočne Europe bile bi pod patronatom SAD-a, dok bi Albanija, kao i Кosovo, koje je izdvojeno posebno, bili dio “pravoslavne zone”. “Stratfor” pravoslavnu grupu naziva “Plinska unija”.

CIA je također predvidjela da će američki odnosi s Europom biti “dramatično drukčiji” do 2020. godine, na čemu, očigledno, radi novi šef Bijele kuće Donald Trump.

To će, kako se predviđa, imati za posljedicu odstupanje od institucija na koje smo navikli od Drugog svjetskog rata. NATO bi mogao oslabjeti i biti smijenjen drukčijom europskom arhitekturom na polju obrane.

Autor:ZG/Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.