Martin Rees // TED Screenshot

BRITANSKI ZNANSTVENIK SA ZANIMLJIVOM TEZOM ‘Roboti će uništiti ljude, a vanzemaljci su elektronički entitet’

Autor: R.M.

Martin Rees tako smatra da će strojevi pred sobom potencijalno imati milijarde godina povijesti, značajno više i od ljudskog potencijala životnog i povijesnog vijeka.

“Roboti bi mogli uništiti ljude tijekom sljedećih nekoliko stoljeća. Tako bi pred sobom imali potencijal milijardi godina povijesti – što je znatno više nego što su ljudi ikada imali. To bi ujedno značilo da je ljudska prevlast na Zemlji bila kratko prijelazno razdoblje” smatra dr. Rees. “Kroz deset ili dvadeset godina imat ćemo pred sobom tehnologiju koja će nam omogućiti potragu za vanzemaljskim životom. No čak i ako ga ima u svemiru, ne znači da je nužno inteligentan u našim okvirima shvaćanja.”

“Pretpostavljam da, ako pronađemo izvanzemaljsku inteligenciju, ona neće nimalo nalikovati nama. Bit će to neka vrsta elektroničkog entiteta. Zato što bi se takve civilizacije razvijale različitim brzinama, iznimno je malo vjerojatno da ćemo pronaći inteligentan život koji će biti na istom stupnju razvoja kao mi. Vjerojatnije je da će taj život biti daleko jednostavniji, ili da će to biti već potpuno elektronička inteligencija” zaključuje Rees.

Video s TED konferencije pogledajte OVDJE.

Autor:R.M.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.