Screenshoot - Youtube

ARHEOLOZI NISU NA TO BILI SPREMNI: Stravičan prizor iz povijesti gori je od bilo kojeg hororca

Autor: Dnevno.hr

U srednjem vijeku činili su najbolje što su znali, ali ponekad  medicinski postupci koje su ljudi morali izdržati, bili su jednom rječju strašni.

Arheolozi koji rade u srednjovjekovnom gradu Imola u Italiji 2010. godine otkrili su lijes iz 7. ili 8. stoljeća koji je sadržavao ostatke žene koja je očigledno rodila nakon smrti. Na to je ukazala gomila sitnih kostiju koje su ležale između njezinih nogu u lijesu. Štoviše, ženina lubanja imala je malu rupu na glavi, okruženu ogrebotinama.

Očito je da su arheolozi koji su otkrili grob bili izvan sebe iz dva razloga, radi rijetkog i stravičnog primjera “rođenja u lijesu” ( op.a. eng. coffin birth), i prisutnost rupe u lubanji žene koja pokazuje da je podvrgnuta vrlo primitivnom obliku operacije mozga (op.a. trapanacija) tjedan dana prije nego što je umrla. Malo arheoloških primjera ovog postupka postoji i u Italiji te datira iz ranog srednjeg vijeka.

Istraživači su proteklih nekoliko godina pronašli dokaze o tome što se dogodilo ovoj ženi prije 1300 godina i misle da imaju odgovor na ono što je izazvalo ovu vrlo čudnu scenu. Rezultati njihove istrage objavljeni su u časopisu World Neurosurgery u svibnju 2018. godine.

“Rođenje u lijesu” lako je objasniti, žena i njezina beba umrli su samo nekoliko tjedana prije nego što je njezina trudnoća dosegla kraj. Pokopana je, a nekoliko dana nakon njezine smrti, plinovi prouzročeni raspadom njezina tijela nakupljali su se u trbuhu i na kraju prisilili fetus da izleti kroz njezin vaginalni kanal.

Ali što je s rupom u glavi? Prema autorima istraživanja, to je najvjerojatnije bio proizvod vrlo ozbiljnog liječničkog pokušaja da se spasi ženu od bolesti povezane s trudnoćom. Trepanacija je oblik operacije mozga koji datira iz neolitskog vremena i uključuje bušenje ili struganje rupa u pacijentovu lubanju. Ova žena je očito podvrgnuta trepanaciji vrlo kasno u trudnoći, vjerojatno kako bi ublažio pritisak lubanje uzrokovan eklampsijom, odnosno opasno visok krvni tlak koji može biti koban za majku i dijete.

Trepanacija je često bio izveden na ljude kako bi se olakšala visoka temperatura, konvulzije ili kranijalni i pritisak, a svi su to simptomi eklampsije.

 

Izvor

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.