Hvar privukao jedva 66 turista, a u Kaštelima se pored cementare i željezare odmara čak 750 gostiju!

Autor: D.Kt.

Koliko je koronavirus naštetio hrvatskom turizmu, najbolje pokazuje primjer Hvara.

“Brojke su katastrofalne, nikada u povijesti hvarskog turizma Grad Hvar nije imao ovako loše rezultate, u ovo doba godine. Sada se u Hvaru odmara, brojkom i slovom 66 stranih turista, dok je prošle godine u ovo vrijeme u Hvaru bilo 4588 gostiju. Ovo su poražavajuće brojke i kada sam ih ja u petak dobio, nisam mogao vjerovati svojim očima, iako sam znao da je stanje katastrofalno”, za Slobodnu Dalmaciju priča Teo Jeličić, potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Hvara i čovjek koji se na sljedećim parlamentarnim izborima nalazi na šestom mjestu “Restart koalicije” u 10. izbornoj jedinici. Član je HSS-a od 1997. godine.

Dakle, Grad Hvar, za sada ove godine, bilježi pad od 96 posto dolazaka turista, a u isto vrijeme bilježi pad od 91 posto u noćenjima.

“Od ovih 66 turista, koji su usprkos svemu došli u Hvar, nešto je Slovenaca, Austrijanaca, Nijemaca i Čeha. Da bi vam približio kakva je situacija u Hvaru, najbolje govori podatak da je trenutačno u Gradu otvoreno, najviše između 20 i 30 posto svih ugostiteljskih objekata, a od 14 hotela otvorena su njih tri”, kazuje Jeličić koji ističe kako nema optimizma ni za iduća dva mjeseca jer se rezervacije otkazuju.

Istodobno, nekada jedan od industrijskih najzagađenijh zaljeva na Jadranu,  Kaštelanski zaljev – na čijim je obalama “ciljanim potezima” oformljena zona teške industrije, od cementare (Dalmacijacement), kemijske industrije (bivši Jugovinil), željezare, brodogradilišta, ratne luke Lora i teretne Sjeverne luke Grada Splita – uspio je privući čak 750 gostiju, doznajemo iz Turističke zajednice Grada Kaštela. Prema riječima direktorice Nade Maršić najviše je Slovenaca, domaćih gostiju, Nijemaca, Čeha i Poljaka.

Da Kaštelima usred epidemije odlično ide (iako su brojke daleko manje od lanjskih) pokazuje i podatak da čak i industrijom najzagađeniji Kaštel Sućurac nakon nekoliko desetljeća bilježi prve bookinge, navodi Maršić dodavši da nema nekih velikih otkazivanja rezervacija za srpanj i kolovoz. U posljednjem desetljeću Kaštela su od turistički uspavanog gradića postali respektabilna turistička destinacija s tisuću i pol privatnih iznajmljivača koji nude 9300 postelja plus 600 kreveta koliko ih nude mali, ali eksluzivni kaštelanski hoteli.

LOŠE NAM SE PIŠE! Slovenska infektologinja smatra da treba zatvoriti granice s Hrvatskom za slovenske turiste

Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.