foto: twitter

RABITE VEGETU? Progovorio jedan od čelnika: Znate li što se doista krije u mješavini začina?

Autor: dnevno.hr

Društvo agrarnih novinara Hrvatske proteklog je tjedna u Zagrebu organiziralo stručni skup na kojemu su sudjelovali predstavnici najznačajnijih poljoprivredno-prehrambenih tvrtki, uzornih OPG-ova, ali i udruženja proizvođača hrane, koji su poveli debatu u Hrvatskom agronomskom društvu, i to pod nazivom “Stanje sektora i analiza javnih izdataka za poljoprivredu i ruralni razvoj”. Ta debata prethodi izradi već treće poljoprivredne strategije Ministarstva poljoprivrede. Na stručnom skupu sudjelovao je i pomoćnik ministrice Nikša Tkalec, koji je otkrio da je navedeni dokument, na kojem radi 10-15 djelatnika Ministarstva, ali i stručnjaka iz Europe te Svjetske banke, izazvao veliku pažnju. Stoga je pozvao sve da se uključe u pripremu nove strategije hrvatske poljoprivrede i akcijskog plana s mjerama njezine provedbe s kalendarom. Naglasio je i da odnedavno na osječkom i zagrebačkom Agronomskom fakultetu radi na analizi poljoprivrednih sektora, a sve to kako se ne bi dogodilo da i ova strategija, kao i dvije prethodne, ostane mrtvo slovo na papiru. Najavio je i reformu agrara u iduće dvije godine.

Svoj obol ovom susretu dao je i član ekspretnog tima Miroslav Božić, tvrdeći da su se tijekom izrade strateškog dokumenta susretali s apsurdima u podacima o poljoprivrednom zemljištu, s obzirom na to da je evidentan raskorak između podataka kojima raspolaže DZS te Agencija za plaćanja u poljoprivredi. ”Osim toga, podjela na velike i male, kada je riječ o korisnicima poticaja, posebno onima iznad 300.000 eura, također nije reprezentativna”, istaknuo je Božić. Predsjednik udruge OPG-ova Život Vladimir Margeta istaknuo je da njegova udruga već pet godina upozorava na neriješeno pitanje državnog poljoprivrednog zemljišta, agrarne banke, koju samo Hrvatska u EU-u nema, te udruženja poljoprivrednika. ”Bez rješavanja spomenutih pitanja, nova strategija, za koju će RH platiti Svjetskoj banci 2,5 milijuna eura, neće biti ostvariva”, smatra Margeta. I predsjednik Uprave Osatina grupe Mirko Ervačić te agro-poduzetnik Denis Matijević istaknuli su kako im ne odgovara podjela na velike i male.

Prema Matijeviću, to ima politički prizvuk, dok se pak Ervačić poziva na statističke podatke koji ukazuju na to da se u Hrvatskoj ne tako davno uzgajalo dva milijuna svinja. Lani je ta brojka iznosila 800 tisuća, a još je gora situacija u domaćoj proizvodnji mlijeka, gdje šest velikih gospodarskih subjekata drži 85 posto domaće proizvodnje. Kod voća još i više. Ništa se od toga ne vidi u dokumentu na kojemu bi se trebala temeljiti budućnost hrvatske poljoprivrede, pa je nužno “razdvojiti žito od kukolja”, kako bi se osigurala barem prehrana domaćeg  stanovništva, a oni efikasniji će i izvoziti domaću hranu.

Predstavnik Podravke Zdravko Dimač istaknuo je da svi moraju pridonijeti izradi što bolje poljoprivredne strategije, s obzirom na to da se trenutno nekonkurentnost ne spominje taksativno, a nigdje nije dotaknuta komasacija, navodnjavanje, ali ni drugi strukturni problemi koji tište domaću poljoprivredu, posebno njezina vertikalna nepovezanost. To znači, rekao je, da u najvećem domaćem prehrambenom brendu, Vegeti, nema ništa iz Hrvatske, a samo Podravka ima potrebu za 80 tisuća tona svježeg povrća za preradu, odnosno 7000 tona sušenog. Hrvatska uvozi sušeno povrće u vrijednosti od basnoslovnih 30 milijuna eura, a u turizmu, gdje ostvarujemo pola milijarde kuna, također imamo velikih problema s domaćim povrćem.

I direktor Croatiastočara Branko Bonetić istaknuo je kako puno malih, usitnjenih poljoprivrednih gospodarstava ne može biti konkurentno na otvorenom tržištu, a manjka nam i plan proizvodnje po privatnim sektorima.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.