Foto: Goran Mehkek / CROPIX

OBMANA PLENKOVIĆEVA OMILJENOG MINISTRA: Jeste li nasjeli?

Autor:

Strateški smo se odlučili za smanjenje poreza, ustvrdio je ministar financija Zdravko Marić tijekom gostovanja na 24 sata, dodajući da uz porezno rasterećenje raste prihod od poreza, a ujedno je poboljšana i naplata. Kako je nadalje konstatirao, smanjenje poreza na dobit donosi ulaganja i gospodarske aktivnosti, a to se pak vrati u proračun, smanjenje poreza na dohodak građanima je osiguralo više sredstava za trošenje, što je, prema ministrovim riječima, dovelo do porasta prihoda od PDV-a. Predstavljajući proračun, i premijer Plenković ustvrdio je da su rasteretili i poduzetnike i građane za devet milijardi kuna.

No, izgleda da hrvatskim političarima nikada ne treba vjerovati na riječ, osobito kada se busaju u prsa svojim uspjesima i rasterećenjima. Primjerice, tijekom procesa ukidanja doprinosa za zaštitu na radu i samozapošljavanje porastao je doprinos za zdravstveno osiguranje na 16,5 posto, povećanje neoporezivog dijela plaće sa 2600 na 3800 kuna dogodilo se paralelno s ukidanjem najniže stope na dohodak od 12 posto, a smanjenje PDV-a na odvoz otpada i električnu energiju dovelo je do porasta ugostiteljima sa 13 na 25 posto. Drugim riječima, jedno daju, drugo odnose i vrte se u istom krugu. Kada je o Vladi premijera Plenkovića riječ, problem je i u neprovođenju najavljivanih reformi koje su se izgubile u moru raznih političkih spetki.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.