Nikola Cutuk/PIXSELL

Ako radnici u dogovoru s poslodavcem izostaju s posla, HZZO im neće pokriti plaće

Autor: dnevno.hr

Zaposlenici koji kao kliconoše moraju biti u izolaciji ili se zbog epidemije u njihovoj blizini nađu u karanteni i ne mogu ići na posao, imaju pravo na isplatu pune plaće na teret HZZO-a i to od prvog dana privremene nesposobnosti za rad, potvrdio je HZZO. Također, iz HZZO-a navode da zavod osigurava plaćanje zdravstvenih usluga u cijelosti za cjelokupnu zdravstvenu zaštitu u vezi sa zaraznim bolestima za koje je zakonom određeno provođenje mjera za sprečavanje njihova širenja.

No, u slučaju da radnici samoinicijativno ili u dogovoru s poslodavcem nisu došli na posao zbog zaraze, a epidemiolog ili sanitarni inspektor nije proglasio karantenu, u tom slučaju HZZO neće pokriti plaće takvih radnika.

Nađe li se hrvatski radnik na liječenju ili u karanteni u nekoj od članica EU iz HZZO-a poručuju da vrijede  uobičajena pravila – pravo na uobičajenu zdravstvenu zaštitu na teret HZZO-a.

Privremena nesposobnost odnosno spriječenost za rad medicinski je indicirana za osiguranike nad kojima se provode mjere u prevenciji širenja koronavirusa, odnosno kojima je određena samoizolacija kod kuće ili karantena u zdravstvenoj ustanovi od strane nadležnog epidemiologa ili graničnog sanitarnog inspektora

 

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.