Vrhunski jazz glazbenici!

Autor: Dnevno/M.T.

Luis Bonilla, Lela Kaplowitz, Elvis Stanić, Vladimir Samardžić, John Riley, Joe Kaplowitz, Alex Sipiagin, Dick Oatts, Davor Dedić, Thana Alexa, Antonio Sanchez, Goran Rukavina – samo su neka od imena koja će ovo ljeto, od 14. do 29. srpnja 2019., u Grožnjanu sudjelovati na prestižnom jazz festivalu Jazz is Back! – BP, kojeg je utemeljio Boško Petrović.

Europska jazz federacija proglasila je Jazz is Back! – BP za najbolji mali boutique festival.

Festival dakako prati i JMI Ljetna jazz škola u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži, a slovi kao jedna od najprestižnijih ljetnih škola Jeunesses Musicales International, najveće neprofitne organizacije posvećene mladim glazbenicima. Ljetnu školu je utemeljio Boško Petrović, a u dvadeset godina djelovanja iznjedrila cijeli niz danas etabliranih i globalno priznatih jazz glazbenika. Mladim jazz glazbenicima ove godine pridružiti će se ponovno i članovi Svjetskog jazz orkestra koji su temeljem audicije izborili svoje mjesto u orkestru ove godine. Među njima su i dva mlada hrvatska glazbenika, trubač Valdemar Kušan i Matteo Bassani, trombonist rođen u SAD-u.

Luis Bonilla, dirigent i umjetnički voditelj orkestra, američki je skladatelj, trombonist i pedagog koji  nastavlja tradiciju Boška Petrovića i za ovogodišnju jubilarnu Ljetnu školu, u suradnji sa Hrvatskom glazbenom mladeži i Dubravkom Dujmović Kušan, okuplja izvrstan tim mentora, skladnu kombinaciju domaćih i regionalnih (Stanić, Lela Kaplowitz, Rukavina, Davor Dedić, Samardžić) i globalno priznatih (Sipiagin, Oatts, Riley, Bonilla) jazz edukatora i glazbenika. Bonilla je član Vanguard Jazz Orchestra, svira i u sastavu Dave Douglas & Brass Ecstasy, a zadnje dvije godine nastupa na turnejama s Philom Collinsom. Bio je redovni predavač na Manhattan School of Music i New England Conservatory, a od 2018. godine  je redovni profesor na Kunst Univerzitetu u Grazu – jazz odjel.

Festival Jazz is Back! – BP svečano je otvoren 14. srpnja nastupom Ethno Croatia koji su i ove godine uoči festivala bili sudionici na niz radionica koje su vodili pedagozi Lucija Stanojević, te Nils Peschanski, glazbenik koji svira u rock, hiphop i electro bandovima u Francuskoj. Ethno Croatia je međunarodni susret glazbenika tijekom kojega jedni druge uče tradicijsku glazbu iz svojih zemalja, po sluhu, bez korištenja notnog zapisa. Uključuje niz ljetnih radionica godišnje održavanih u Belgiji, Hrvatskoj, Cipru, Češkoj, Engleskoj, Estoniji, Makedoniji, Sloveniji, Švedskoj, Danskoj i Ugandi uključujući lokalne turneje pod nazivom Ethno on the Road. Sudionici na radionice u Grožnjan dolaze iz cijelog svijeta. Na Ethno Croatia mladi se glazbenici druže i uče međusobno, slušajući različitu tradicijsku glazbu i stvarajući prostor za interkulturnu razmjenu, prijateljstvo, a naročito se stvara mogućnost učenja kulture domaćina. Kombinacijom radionica, jam sessiona, predavanja i nastupa, mladi glazbenici imaju priliku naučiti različite glazbene stilove.

Uoči Festivala Jazz is Back! – BP i JMI Ljetne jazz škole, mladi su glazbenici, polaznici tečajeva harfe, harmonike i kontrabasa, predstavili publici svoje vještine i umijeća koje su učili tijekom pomno razrađenih edukacija koje su vodili renomirani pedagozi. Tečaj za harfu vodila je Diana Grubišić Ćiković, docentica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a za harmoniku Anamarija Nerad, nastavnica u OGŠ Rudolfa Matza i GŠ Brkanović u Zagrebu te Gordana Šuštić, nastavnica u OGŠ Rudolfa Matza u Zagrebu. Tečaj za kontrabas vodio je Ilin – Dime Dimovski, član Zagrebačke Filharmonije i vođa dionice kontrabasa internacionalnog No Borders Orchestra.

Grožnjan je grad zvukova i slika, grad čiji su stanovnici osobiti i po tome što većina njih ima viziju, umjetnički pristup i neki njihov poseban svijet pa ni ne čudi da je svaka kuća tijekom ljeta, za vrijeme trajanja Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži, svojevrsna pozornica, a sam Grožnjan – grad koncerata i galerija, glazbenika, kipara i slikara.

Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladež u Grožnjanu održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i Istarske županije. Program podržava Općina Grožnjan, Austrijski kulturni forum Zagreb, Euro-unit grupa, Euro-unit music store, Online music shop, Yamaha, Eudora, Henkel Croatia, Hrvatska Elektroprivreda d.d. i Art Hill.

Autor:Dnevno/M.T.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.