Missa Dalmatica u sv. Stošiji

Autor: M. T./dnevno.hr

U petak, 22. studenog u 20 sati, u katedrali sv. Stošije, izvodila se Suppèova Missa Dalmatica. Na koncertu je nastupio muški Zbor Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Vetona Marevcija, te solisti: tenor Domagoj Dorotić, bariton Ljubomir Puškarić i bas Siniša Štork, a na orguljama je mlada Zadranka Tea Kulaš. Ulaz je bio slobodan.

Missom Dalmaticom Franz von Suppè je zadužio sakralnu glazbu 19. stoljeća. Kroz tradiciju europske crkvene glazbe izviru elementi dalmatinskog folklora, što to djelo čini jedinstvenim, a ponovnu izvedbu u gradu koji je bio inspiracija za njegovo nastajanje – obaveznom u kalendaru svakoga tko voli ovaj grad. Suppé je Zadar i Dalmaciju nosio u sebi sav život. Održavao je živu korespondenciju sa zadarskim prijateljima i glazbenicima, unosio je dalmatinske glazbene motive u svoja djela. A kad je osjetio da mu se bliži kraj, molio je da ga odvezu do Trsta, da zadnji put vidi svoje (i naše) more. Umro je u Beču 1895. godine, a danas mu se djela izvode na pozornicama širom svijeta.

Glazba Franza von Suppèa tako se vraćau Zadar: djela oca bečke operete, koji je djetinjstvo i mladost proveo u ovom gradu, u izvedbi Zbora Hrvatske radiotelevizije! Iz Zadra se preselio u Beč i ušao u povijest kao otac bečke operete. No upravo je u Zadru Franz von Suppè (1819. – 1895.) skladao jedno od svojih najvažnijih djela – Missu Dalmaticu, prvi put izvedenu 1835. u crkvi sv. Frane.

Autor:M. T./dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.