Foto: Ilustracija / Pixabay

POČIVAO U MIRU BOŽJEM! Preminuo poznati hrvatski književnik

Autor: Dnevno

Hrvatski književnik Branko Pilaš preminuo je u ponedjeljak, 18. studenoga u 89. godini života, priopćilo je u utorak Društvo hrvatskih književnika (DHK).

Pilaš je rođen je 1930. u Crikvenici. Studirao je i diplomirao hrvatski jezik i književnost, a zatim cijeli radni vijek proveo u školi.

Živio je u Prigorju Brdovečkom kod Zagreba. Pisao je književne kritike, eseje, antologije, pripovijesti i priče.

Autor je više od tisuću priloga u brojnim časopisima za djecu (Modra lasta, Smib, Radost, Mak, Cvitak, Prvi izbor) i u raznim izdanjima za odrasle čitatelje (Hrvatsko slovo, Školske novine, Marulić, Prilozi, Umjetnost i dijete, Jezik, Književnost i dijete).

Objavio je više knjiga, a neke od njih su “Sjaj hrvatske domovine”, “Domovina u srcu”, “Raspršena vrela književnih djela”, “Ljepota maštanja i stvaranja”, “Zlatni snovi” i “Izvori i poticaji”.

Dobitnik je Odlikovanja Predsjednika Republike, Spomenice Domovinskoga rata, državne nagrade “Ivan Filipović”, Priznanja za promicanje hrvatske državotvorne misli i rad na stvaranju Hrvatske Države, Književne nagrade “Dubravko Horvatić”, Državne nagrade za rad s učenicima studentima Gradišćanskih Hrvata, Priznanja Hrvatskoga PZ-a, Spomenice Radosti, Zlatne značke Društva Naša djeca, Zlatne značke Školske knjige, Nagrade Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za stvaralački rad s učenicima te Nagrade za životno djelo.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.