pixabay

SAVRŠEN PRILOG SVAKOM KOMADU MESA Održava težinu, regulira šećer, jača mišiće,…

Autor:

Brojne su zdravstvene blagodati graška jer sadrži gotovo sve neophodne minerale i vitamine.

Zanimljiva je činjenica kako šalica graška ima 8,5 grama proteina, što je više nego dvostruko više proteina od žlice maslaca od kikirikija.

Visoka razina proteina pomaže u poboljšanju mišićne snage i zdravlja kostiju te igra značajnu ulogu u održavanju zdrave težine pomažući u kontroli apetita.

Šalica kuhanog graška također ima 9 grama vlakana, čime vam pomaže da se osjećate sito.

Grašak također ima visok sadržaj vlakana, što također pomaže u kontroli apetita. Osim toga, grašak je bogat i fenolnim sastojcima, koji su prirodni antioksidanti koji štite organizam od bolesti poput raka i drugih bolesti.

Pokazalo se da hrana bogata vlaknima poboljšava razinu lipida u serumu, kao i da smanjuje krvni tlak i upalu. Sadržaj minerala u grašku, uključujući kalij, magnezij i kalcij, također održava zdravi krvni tlak. Osim toga, grašak sadrži vitamin C, karotenoide i flavonole koji također popravljaju zdravlje srca.

Visok sadržaj vlakana u grašku je velika prednost za zdravlje probavnog sustava. Vlakna pomažu u održavanju rasta zdravih bakterija u vašim crijevima, što zauzvrat pomaže da se smanji razmnožavanje loših bakterija.

Hrana bogata vlaknima usporava apsorpciju ugljikohidrata, što znači sporo, stabilnije povećanje šećera u krvi, umjesto naglog skoka, što je još jedan od razloga zašto je grašak toliko dobro konzumirati.

Donosimo vam dva načina kako možete pripremiti grašak brzo i jednostavno.

Savršen prilog svakom komadu mesa za koji vam je potrebno svega 30 minuta, a idealan je za 4 porcije – pire od graška.

Jedna porcija ovog iznimnog priloga sadrži svega 162 kalorije.

Sastojci:

400 g grašak zeleni (smrznuti)
1 vezica mješavina suhih začina
2 žlica vrhnje kiselo (20% masti)
50 g maslac, slani
sol
Priprema

U posudu za kuhanje stavite grašak, maslac i vezicu začinskog bilja, nalijte hladnu vodu. Stavite kuhati na najjaču temperaturu. Kada grašak prokuha smanjite temperaturu na najnižu, poklopite posudu i kuhajte oko 20 minuta, da grašak omekša.
Kada je grašak skuhan izvadite vezicu začina, procijedite grašak i sačuvajte tekućinu u kojoj se kuhao.
Stavite grašak u blender i ulijte oko 0,5 dl vode u kojoj se kuhao i kratko izmiksajte.
Dodajte vrhnje, posolite po ukusu i još malo izmiksajte da se grašak i vrhnje dobro sjedine.

Kozice s kremom od graška za 6 osoba

Sastojci

Za kremu:

450 g smrznutog graška
2 žlice maslinovog ulja
1 luk
2 češnja češnjaka
1 mrkva
30 g korijena celera
sol
crni papar
8 tanko rezanih ploški pancete

Za nadjev:

500 g očišćenih svježih kozica
crni papar
chili i sol
1 bjelanjak
1/2 žličice šećera
1/2 žličice sezamovog ulja
1 žlica maslinova ulja
1 1/2 žličice gussnela
1 velika žlica sitno narezanog mladog luka

2 tanke kore vučenog tijesta
ulje za prženje

Priprema

1.Ploške pancete stavite u lim za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 5 minuta da postane hrskava. Izvadite ih na papirnati ubrus da se makne višak masnoće.

2.Za kremu, na zagrijano maslinovo ulje stavite sitno nasjeckani luk, celer i mrkvu narezanu na kockice.

3.Popecite da karamelizirate (sve povrće ima prirodne šećere). Zatim dodajte protisnuti češnjak, grašak i oko 200 ml vode.

4.Kuhajte da povrće omekša. Kuhano povrće usitnite u kremu, po potrebi posolite i popaprite.

5.Za nadjev, u sjeckalicu stavite očišćene kozice, bjelanjak, šećer, čili sa soli, papar, maslinovo ulje, sezamovo ulje i Gussnel. Sve zajedno usitnite i na kraju dodajte narezani mladi luk.

6.Tijesto narežite na trake (1 cm širine i oko 20 cm dužine). Trakice raširite na podlozi. Žlicom zagrabite nadjev i rukama formirajte kuglicu. Stavite na trakice i njima omotajte kuglicu.

7.U dobro zagrijano duboko ulje stavite kuglicu i pržite nekoliko minuta da postane zlatna i hrskava. Kuglice pržite jednu po jednu i vadite ih na upijajući papir (6 većih kuglica).

8.Hrskavu pancetu smrvite. Na tanjur za posluživanje na podlogu od kreme u obliku kruga po rubu stavite pancetu, a na sredinu čupavu kuglicu.

Posluživanje

Ovo lijepo dekorirano jelo poslužite toplo.

Savjet

Najprije kore premažite po pola, zatim stavite jednu preko druge, savijte i narežite trakice.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.