Pinterest

ČAROBNA ‘SVEČANA TORTA’: Kada vidite što sve ide u nju, shvatit ćete zašto se tako zove!

Autor: Z.G./Dnevno.hr

Ova torta može se pripremiti za sve posebne prilike…

Sastojci za smjesu:

  • 10 jaja
  • 2 limuna (sok i korica)
  • 28 dag šećera u prahu
  • 20 dag oštrog brašna

Sastojci za kremu:

  • 1/4 l mlijeka
  • 4 dag brašna
  • 25 dag maslaca
  • 25 dag šećera u prahu
  • 3 vanilin šećera

Sastojci za preljev:

  • 9 dag šećera
  • 1,5 dl vrućeg mlijeka
  • 3 žumanjka
  • 9 dag šećera
  • 1 mala žlica škrobnog brašna (gustina)
  • 10 dag oguljenih prženih badema

Priprema biskvita:

Bjelanjke istucite u čvrst snijeg. Postupno dodajte šećer te dalje tucite. Dodajte sok i koricu limuna te jedan po jedan žumanjak naizmjence s brašnom. Dobivenu biskvitnu smjesu izlijte u oblik za tortu koji ste prethodno obložili namazanim papirom. Tortu pecite na 200 stupnjeva oko 50 minuta.

Kad je pečena, ostavite da se ohladi u otvorenoj pećnici, a zatim je izrežite na tri jednake ploške.

Priprema kreme:

Brašno razmutite s malo hladnoga mlijeka te ga dodajte u preostalo vruće mlijeko i sve kratko prokuhajte da se zgusne. Zasebno izmiješajte maslac, šećer i vanilin šećer te miješajući dodajte žlicu po žlicu u ohlađenu gornju smjesu. Izmiješanu smjesu razdijelite na tri dijela. Zatim nadjenite tortu u dva sloja, a trećim dijelom kreme premažite tortu izvana.

Priprema preljeva:

U zdjelici popržite šećer do tamnožute boje, a zatim ga zalijte sa 1,5 dl vrućeg mlijeka i pustite da se šećer rastopi i prokuha u jednoličnu karamel-tekućinu.

Žumanjke, šećer i gustin izmiješajte pjenasto i dodajte u karamelu te miješajući stavite da sve kratko prokuha, a zatim preljev ohladite. U ohlađeni preljev umiješajte bademe (koje ste prethodno ogulili, popržili i izrezali na štapiće) pa njime prelijte cijelu tortu.

Autor:Z.G./Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.