PRIUŠTITE SI SAVRŠENU USKRSNU GOZBU: Obožavat ćete punjeni janjeći but

Autor: ZG/Dnevno.hr

Recept za punjeni janjeći but donosimo za 4 osobe.

Sastojci:

  • 600 g janjećeg buta
  • 120 g kvalitetne kobasice
  • 50 g kruha bez kore
  • 1 jaje
  • 5 listića kadulje
  • 2 grančice ružmarina
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 mrkve
  • 2 kapule
  • 2 stabljike celera
  • 60 g maslinova ulja
  • 0,5 dl crnog vina
  • sol
  • papar
  • 1 dl mesnog temeljca

Sastojci za temeljac:

  • kost od buta i ostatci mesa
  • 1 stabljika celera
  • 1 mrkva
  • 1 luk
  • 0,5 dl crnog vina
  • sol
  • papar
  • 1 l vode

Priprema:

Za početak meso očistite od masnoća, uklonite kost i razrežite da dobijete što veću površinu. Zatim krenite s pripremom juhe. Očišćeno povrće za juhu narezati na krupne komade. Staviti u posudu zajedno s kostima.

Pržiti na jakoj vatri 3 do 4 minute i zatim preliti vodom. Dodati sol i papar i kuhati sat vremena na laganoj vatri.

Sljedeće je na redu punjenje. Sitno nasjeckati 1 mrkvu, 1 celer i 1 kapulu i kratko ih dinstati na žlici maslinova ulja. Nasjeckati kadulju, listiće jedne stabljike ružmarina i češnjak te pomiješati. Kobasicu prepoloviti i koristiti samo punjenje.

U posudu staviti meso iz kobasice, izraditi vilicom i dodati mlako povrće. Od kruha napraviti mrvice i pomiješati sa smjesom od kobasice, jajem i jednim dijelom sjeckanog aromatičnog bilja i češnjaka. Po potrebi dodati još soli i papra i ostaviti po strani.

Janjeći but istući i premazati ostatkom mješavine aromatičnog bilja, posoliti i zatim po njemu rasporediti smjesu od kobasica. Zarolati i zavezati kuhinjskim koncem kako punjenje ne bi iscurilo tijekom kuhanja, potom provući preostalu stabljiku ružmarina. U tavu staviti preostalo ulje i roladu popržiti sa svih strana, podliti vinom i pustiti da alkohol ispari.

Dodati preostalo povrće narezano na velike komade i za početak jedan decilitar juhe. Kuhati oko sat vremena u poklopljenoj posudi dodajući prema potrebi još juhe. Na kraju izvaditi meso i umak i povrće izraditi štapnim mikserom. Umak procijediti i zagrijati.

S mesa ukloniti konac, narezati meso i posložiti ga na tanjur za posluživanje. Poslužiti s umakom i pečenim krumpirom ili nekim drugim prilogom po želji.

Autor:ZG/Dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.