11.04.2016., Bjelovar - Domace strudle, strukli, gibanica, savijaca. Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Omiljene zagorske štrukle: Najjednostavniji recept ikada

Autor: dnevno.hr

Štrukli su diva zagorske kuhinje i dio ne samo Zagorske već i hrvatske tradicije. Jedna su od najpoznatijih delicija Lijepe naše, a omiljeno su jelo svih gurmana i ljubitelja izvorne, domaće kuhinje. Mogu se pripremiti kuhane, pečene, slatke ili slane, ovisno o vašim željama i preferencijama.

Za ovaj specijalitet potrebno vam je:

Tijesto:

500 g brašna
1 jaje
1/2 dl ulja
1 žličica soli

Nadjev:
5 jaja
1 dl
sol

Preljev za kuhane štrukle:
7 dag maslaca
100 g mrvica

Preljev za pečene štrukle:
3 dl vrhnja
1 žumanjak

Najbolje bi bilo kada bi svi sastojci za pripremu štrukli bili domaći, a priprema kreće tako da se prosije brašno u koje se dodaju jaja, ulje i sol. Tijesto se umijesi s malo vode i razvalja na tanku površinu. Nadjev pripremite tako što ćete sir, vrhnje i jaja pomiješati i dodati im malo soli. Tijesto nadjevajte i savijajte te slažite u premazani lim. Razrežite ga na komad duljine 15 cm. Peći oko deset minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Potom štrukle izvadite i prelijte mješavinom vrhnja i žumanjaka te pecite dok ne porumene.

Ako spremate kuhane štrukle u nadjev dodajte dva jaja, a štrukle narezane na krajevima utisnite kako nadjev ne bi izlazio van. Ova delicija kuha se u vreloj vodi, a na zagrijanom maslacu popržite mrvice i prelijte preko kuhanih štrukli, savjetuju na gastronaut.hr-u.

 

 

Autor:dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.