Screenshoot

GRAH SE VEĆ KRČKA? Goste ćete baciti u trans ako izbjegnete ovih pet grešaka koje uporno radite

Autor: S.V.

Prvomajski grah kao tradicionalna delicija toga dana zahtijeva kuhanje s posebnom pažnjom, no s obzirom na to da je riječ o povrtnom varivu koje se u našim krajevima jede tijekom cijele godine, Zadovoljna.hr donosi nekoliko savjeta koji će ga učiniti savršenim:

1. Predugo ili prekratko vrijeme kuhanja. Kuhanje graha prava je mala gastro znanost jer vam nitko ne može točno reći koliko to traje. Sve ovisi o vrsti graha (puter, trešnjevac, zelenček, tetovac…) i o tome je li u pitanju mladi ili suhi grah.

Suhi grah može se kuhati jako dugo, ponekad i po dva sata, ovisno o tome koliko je star i jeste li ga dovoljno namakali. Kuhajte ga dok nije mekan jer nitko ne želi jesti tvrdi sirovi grah.

Mladi grah kuha se kratko, 30-ak minuta. Isto vrijedi i za mladi grah koji ste prije zamrznuli. Tijekom kuhanja obje vrste graha redovito provjeravajte jer ćete jedino tako biti sigurni da se neće prekuhati ili ostati sirov.

2. Nedovoljno dugo namakanje suhoga graha. Staro pravilo kaže kako se on mora namakati minimalno 8 sati. Najbolje bi bilo ostaviti ga da miruje preko noći, a nekada su ga ljudi namakali i do 24 sata.

Na jednu šaku suhoga graha dodaje se 10 malih šalica hladne vode. Ako ste u žurbi i nemate vremena za dugo namakanje, pomoći će vam brzinska verzija ovog postupka.

Za brzo namakanje na jednu šaku suhoga graha dodajte 10 šalica vruće vode koju morate pustiti da ključa 3 minute. Zatim grah maknite s vatre, pokrijte poklopcem i ostavite da tako stoji minimalno sat vremena.

3. Nedovoljno povrća. Upravo ono daje varivu prijeko potrebnu slatkoću i bogatstvo okusa. Zato ne škrtarite na luku, češnjaku, mrkvi, paradajzu, korijenu peršina i celera.

4. Previše suhog mesa. Tajna dobroga graha je u balansu između povrća i mesa. Previše suhomesnatih proizvoda dat će vašem varivu okus dima i ‘ubiti’ slatkoću koju daje povrće.

5. Pretjerivanje sa začinima. To se prije svega odnosi na sol, pogotovo ako u varivo stavljate puno suhog mesa. Pri soljenju vodite računa o tome da su špek, rebrica i kobasice namirnice koje su same po sebi jako slane. Papar, crvenu papriku i feferone dozirajte po želji. Neki vole “vatreni” grah, a drugi blagu verziju.

Autor:S.V.
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.