pixabay

Genijalni trikovi vrhunskih kuhara: Vratite salati hrskavost, spasite presoljeno jelo, ali i prepečeno meso!

Autor:

Koliko puta vam se dogodilo da ste presolili jelo ili poslužili meso koje je izvana izgledalo predivno, hrskavo i pečeno, dok je iznutra bilo potpuno sirovo? Nažaslot, često se dogodi da takva jela završe ravno u smeću, iako su još uvijek mogla biti spašena.

Kako bi što manje toga bacili, donosimo sjajne trikove vrhunskih kuhara, koji spašavaju stvar!

pixabay

Previše soli

Ukoliko vam se dogodi da jelo presolite, ulijte malo vinskog octa – kombinacija kiselog i slatkog uravnotežiti će okus jela.

Hrkava kožica na piletu

Nasolite pile žlicom morske soli i ostavite u hladnjaku dan prije nego ćete ga peći. Zrak i sol izvući će višak vode – pile stavite na dno hladnjaka da ne kapa po drugim namirnicama.

pixabay

Za savršeni roštilj

Pričekajte 5 min nakon što meso skinete s roštilja. 7 min prije nego što zarežete odrezak, a 15 min ako ste na roštilju pekli puretinu ili veći komad mesa, kako meso ne bi izgubilo svu tekućinu te ostalo suho.

Tajna dobrog martinija

James Bond je bio u krivu – martini i ostala pića pripremljena sa žesticama treba promiješati. Protresite samo koktele pripremljene s voćnim sokovima.

www.pexels.com

Za dvostruko više cijeđenog soka

Limune i naranče prije cijeđenja stavite u mikrovalnu 15 sekundi na najveću snagu, potom iscijedite.

Savršeno pečeno

Meso kao što su pileći bataci, svinjetina i goveđi odrezak često se izvana previše, a iznutra nedovoljno ispeče. U meso utaknite štapić ili pribadaču/čavlić od nehrđajućeg čelika pa ispecite do kraja. “Pribadača ili čavlić djelovat će kao vodič i privlačiti toplinu pa će se meso peći iznutra prema van”, objašnjava Roland Henin, koji je vodio ekipu SAD-a na kuharskoj olimpijadi Bocuse d’Or.

Podgrijavanje jela i vraćanje svježine

Nakon što gotovo jelo podgrijete prema uputi proizvođača, “oživite” ga kojom kapi limunova soka i maslinova ulja te začinskim biljem.

pixabay

Prekuhano/prepečeno meso

Tanko ga narežite pa ploške složite na pladanj, a po njima narezanu rajčicu, luk i ljute papričice. Nakapajte maslinovim uljem i limunovim sokom ili vinaigretteom (v. br. 6): ulje i kiselina vratit će mesu vlažnost i masnoću izgubljenu lošom pripravom.

Ponovo hrskavo  povrće

Povrće koje je od stajanja postalo mlohavo prije kuhanja stavite u ledenu vodu. Bilje vene zbog gubitka vode, a ledena voda ulazi u stanice i vraća hrskavost.

NAJBRŽI RECEPT ZA OBLATNE S ČOKOLADOM: Kuhaju se samo sedam minuta

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.