Konji skulpture u središtu Zagreba

Autor: Marina Tenžera

Nagrađivani akademski kipar Hrvoje Dumančić, čija su nepresušna inspiracija konji, izradio je skulpture dvaju bijelih diližanskih konja, postavljene na zagrebačkoj adresi – Teslina 10.

U središtu Zagreba, u Teslinoj ulici na kućnom broju 10, u 19. se stoljeću nalazila konjušnica za diližanske konje. Zgradu je polovicom 1800- te podigla znamenita obitelj Nikolić koja je imala i zakup na prijevoz i isporuku poštanskih pošiljki diližansom. U spomen na ovu malo poznatu činjenicu iz zagrebačke povijesti, višestruko nagrađivani akademski kipar Hrvoje Dumančić, čija su nepresušna inspiracija konji, izradio je i postavio skulpture dvaju bijelih diližanskih konja.

Izrađeni u svojoj prirodnoj veličini, izranjajući iz zida u Teslinoj 10, oni svjedoče o vremenu kada su ovdje bili smješteni, a Zagrepčanima i svim gostima grada pružaju taktilni zapis 19. stoljeća i memento jednog povijesnog toposa. 

Autor:Marina Tenžera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.