pixabay

GOOGLE MANIPULIRA REZULTATIMA PRETRAŽIVANJA: Pogoduje istaknutim i velikim kompanijama

Autor: Hina

Prema najnovijem izvješću, najveći sustav za pretragu interneta na svijetu pažljivo bira koje rezultate vam prikazuje. Google Search je, prema izvoru, profiliran tako da pogoduje velikim kompanijama.

Google je bez dvojbe s vremenom postao jednim od nosećih stupova modernog interneta pretvorivši se iz jednostavnog sustava za pretragu u regulatora sadržaja koji je presudan za internetsko iskustvo  većine korisnika računala. Uzmemo li ovo u obzir, relativno je jednostavno pretpostaviti da bi ovako utjecajni medij u nekom trenu mogao postati ciljem manipulacije.

Google ovo poriče te navodi da Google pretraga funkcionira isključiovo na algoritmima i podacima sakupljenima tijekom korištenja. Prema izvješću Wall Street Journala, situacija je navodno prilično drukčija. Google, sudeći po zaključcima u ovom članku, manipulira algoritmima za pretragu na nekoliko vrlo zabrinjavajućih načina. Stavljajući velike poslovne subjekte ispred malih te eliminiranjem automatske nadopune zahtjeva za pretragu koje imaju veze sa osjetljivim političkim i društvenim temama poput emigracije i abortusa, ide tako daleko da čak blokira neke web-stranice.

U jednom takvom potezu Google je usmjerio korisnike pretrage prema istaknutijim i većim kompanijama, umjesto da im ponudi ono što je više vezano s njihovim zahtjevom. Klijent koji je od ovoga imao benefit je, ni manje ni više nego Amazon, jedna od najprofitabilnijih internetskih kompanija na svijetu, prenosi tportal.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.