Knjiga ‘Ključ bubnja tama’ Amile Sulejmanović u prodaji na Valentinovo | Dnevno.hr
Amila Sulejmanović

Knjiga ‘Ključ bubnja tama’ Amile Sulejmanović u prodaji na Valentinovo

Autor: dnevno.hr

Rock’n’roll pjevačica koja je obilježila generacije – Amila Sulejmanović bila je djevojka tragično preminulog legendarnog bubnjara “Bijelog dugmeta” Gorana Ipeta Ivandića. ’80-tih godina je imala hit “Kakav divan dan” te je bila i prateći vokal “Bijelog dugmeta”. Amila je svoj prvi nastup imala u grupi “Casablanca” u kojoj su nastupali kasnije članovi grupe “Plavi orkestar”–Mladen Pavičić Pavo i Admir Ćeremid. Naime, pod nerazjašnjenim okolnostima prije 24 godine zauvijek je otišao Goran Ipe Ivandić, a sarajevska rock pjevačica Amila Sulejmanović odlučila je biografskom knjigom obogatiti sjećanje na ovog nikad prežaljenog glazbenog umjetnika. Knjiga se zove “Ključ bubnja Tama”.

Amazon

“Moja karijera Rock pjevačice počela je u Sarajevu 1983. godina, kada sam se proslavila pjevajući refren na pjesmi grupe Valentino “Volim te još”. Popularnost mi je rasla na prostorima bivše Jugoslavije tokom osamdesetih godina kada sam objavila dva albuma u saradnji sa mojim momkom i muzičkim mentorom Goranom Ipetom Ivandićem, legendarnim bubnjarem Bijelog dugmeta. Objavili smo u Jugoton 1985. album Kakav Divan Dan i 1986. album Igre Slobode uPGP-u u Beogradu.

Tokom 1986. pjevala sam bek vokale na albumu Bijelog dugmeta i na turneji “Pljuni i Zapjevaj Moja Jugoslavijio1987. godine.

Moja nevjerovatna medijska popularnost nije mi donijela financijsku sigurnost kao ni duševnu zadovoljstvo. Nakon neobjavljenog trećeg albuma Vukovi i Lisice i apsolutnog financijskog kraha 1988. preselila sam u London gdje i sada živim. Ključ bubnja Tama je moja ljubavna priča o usponima i padovima mlade Rok pjevačice u EX YU.”

“Amila je putovala sa svojim demonima i anđelima dovoljno daleko da bi tamo negdje srela samu sebe .Ovo je knjiga o tome.” , tvrdi Goran Bregović.

EKSKLUZIVNO! ZAGONETNA AMILA OTKRIVA NAM NAJVEĆU TAJNU BIJELOG DUGMETA: ‘Utjerivači dugova bacili su ga s balkona…’

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.