Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

ZAGREB ZBOG KORONE PRIPREMIO KARANTENU! Ispraznili hotel! Velike firme na nogama

Autor:

Nakon prvog sastanka zagrebačkog Stožera za civilnu zaštitu zbog potvrde koronavirusa u Hrvatskoj, javnosti se obratila zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Olivera Majić, tvrdeći da njihov stožer prati upute onog nacionalnog.

“Mi radimo simulacije, vježbe, usvojeno je to i na Skupštini. Nama su procedure jasne, ali nije proglašena epidemija i mi smo radili samo simulacije u slučaju da dođe do epidemije. Ukoliko bude potrebna karantena, danas smo razgovarali o tome koje objekte Grad Zagreb može ponuditi. I to smo raspravljali sa preciznim uputama, ukoliko do toga dođe, što bi trebalo biti”, poručila je Majić, dok je njezin kolega, pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama, Pavle Kalinić, nastojao umiriti javnost, ističući da nema potrebe za panikom.

“Molim građane da nema potrebe za panikom jer za sada imamo jednog oboljeloga. Ne treba jurišati na dućane, bit će opskrbljeni, sve što je u ingerenciji Grada Zagreba napravit će se da život normalno funkcionira. Mi smo spremni, ako bude potrebno odradit ćemo sve najbolje što budemo mogli”, rekao je Kalinić.

Paniku je nastojao umiriti i pročelnik za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

“Svake godine u epidemiji gripe se obustavljaju posjete u bolnicama, masovna okupljanja se ne preporučuju da se zaraza ne širi. Prema tome, ovo zahtijeva jednaku dozu ozbiljnosti i tako se treba ponašati. Mi čekamo povratak ministra Beroša i daljnje instrukcije. Spremni smo i odgovorit ćemo na zahtjeve kako bude trebalo”, izjavio je.

No, čini se kako se u Zagrebu ipak nešto događa pa tako Index javlja kako se u hotelu Tomislavov dom na Sljemenu uspostavlja karantena zbog koronavirusa. Naime, Stožer civilne zaštite RH donio je odluku o otvaranju karantene u tom hotelu i apartmanima Snježna kraljica na Sljemenu.

Odgovornost nad karantenom preuzima Područni ured civilne zaštite Zagreba, a gostima je dan naputak da ga napuste. Na samom ulazu postavljen je dokument ‘Nalog za mobilizaciju’  u kojem se obavještava o karanteni.

Pojava koronavirusa u Hrvatskoj na noge je digla i hrvatske tvrtke u kojima nema zaraženih. Navodno se u kompanijama diljem zemlje vade planovi ponašanja u kriznim situacijama, poslodavci zaposlenicima šalju naputke o važnosti higijene. Visoke mjere zaštite uspostavljene su u Atlantic Grupi iz koje se oglasio voditelj kriznog stožera, Boris Rozić.

“Prije svega nastojimo, osim zaraze, prevenirati svaki vid panike, koja je suvišna. Riječ je o virusu koji je visoko zarazan, ali nema visoki postotak komplikacija sa smrtnim ishodom. U prvoj fazi komunikacije, uslijed pojave oboljenja u Hrvatskoj, uputili smo zaposlenike na pojačanu brigu o higijeni kao prvom koraku prevencije te ne preporučujemo putovanje u područja pod nadzorom. Čak i ako se putuje privatno, savjetuje se zaposlenicima provjera karte zemalja s potvrđenim infekcijama i eventualna odgoda putovanja”, izjavio je Rozić za Jutarnji.

Visok stupanj pripravnosti je i u Fortenovi u kojoj poručuju da su spremni za sve što im se može dogoditi. U Infobipu su pak odlučili da će njihovi radnici naredna dva tjedna raditi od kuće.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.