Flickr

U Italiji i Francuskoj jenjava epidemija: Život se polako normalizira

Autor: Z.G./Dnevno.hr/HINA

Francuski premijer Edouard Philippe potvrdio je u četvrtak da se na podučju cijele zemlje od ponedjeljka počinju ublažavati mjere ograničenja, uz stoga pravila u najrizičnijim predjelima, posebice u Parizu.

Francuska je “presječena na dva dijela” prema javnozdravstvenim situacijama, naglasio je Philippe na konferenciji za novinare i precizirao načine ublažavanja mjera ograničenja pokrenutih 17. ožujka u zemlji, gdje je više od 25.000 osoba umrlo od covida-19.

Naglasio je da će u “crvenim” departmanima, među kojima i u Parizu, mjere ograničenja biti strože. Srednje škole i dalje ostaju zatvorene u svibnju i vrlo stroga pravila će se morati poštivati u javnom prijevozu.

Četriri zone, pariška regija, sjever, istok i centar ostaju crvene zone zbog aktivnijeg prijenosa virusa i većeg pritiska na bolnički sustav, precizirao je ministar zdavstva Oliver Veran.

On je dodao da je Francuska spremna masovno testirati osobe sa simptomima novog koronavirusa kao i one koje su bile u kontaku s pozitivnima.

Vlada je prvi puta objavila zemljovid Francuske s kapacitetima testiranja. Cijela Francuska je zelena, što znači da ima mogućnosti testiranja na razini procijenjenih potreba od 700.000 testova tjedno, rekao je ministar.

Talijanski katolici od 18. svibnja mogu ići na misu

Talijanska crkva i vlada potpisale su u četvrtak sporazum kojim vjernicima od 18. svibnja dopuštaju praćenje vjerskih obreda u crkvama uz obvezno nošenje zaštitnih maski, poštivanje razmaka i nekorištenje svete vode.

Protokol koji su potpisale Talijanska biskupska konferencija (CEI) i vlada, i koji je potvrdio znanstveni odbor, precizira niz obveznih mjera koje omogućuju nazočnost na misama i drugim vjerskim obredima, poput krštenja, vjenčanja i pogreba.

Najosjetljivije higijensko pitanje je podjela hostija koje se može odvijati nakon dezinfekcije ruku, stavljanja jednokratnih rukavica i zaštitnih maski, nakon čega će svećenik podijeliti hostiju bez kontakta s rukama vjernika uz poštivanje sigurnosnog razmaka.

Skupljanje milodara tijekom obreda je ocijenjeno neprikladnim, ali darovi se mogu ostaviti u kutijama na ulasku u crkvu.

Ispovijedi se moraju odvijati na prostranim i prozračnim mjestima, koja omogućuju socijalnu distancu i povjerljivost, a svećenik i osoba koja se ispovijeda moraju nositi zaštitne maske

Obevezno je redovno čišćenje nakon svakog obreda. Crkveni zborovi još uvijek nisu pozvani na obrede koje može pratiti orguljaš.

Svaka crkva treba odrediti i na ulazu prikazati svoj maksimalni kapacitet prihvata uz poštivanje razmaka od jednog metra među vjernicima.

Na svakoj crkvi će biti prikazano upozorenje da je zabranjeno ući u slučaju vrućice, simptoma gripe ili respiratornih problema kao i nakon kontakta s osobom pozitivnom na covid-19.

Vrata crkvi će ostajati otvorena kako ih vjernici ne bi dodirivali.

“Talijanski biskupi ne prihvaćaju ugrožavanje slobode bogosluženja”, reagirala je Talijanska biskupska konferencija koja je tjednima pregovarala s vladom.

Autor:Z.G./Dnevno.hr/HINA
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.