pixabay

POSLJEDICA KORONAVIRUSA? U Srbiji dvoje djece sa simptomima opasne Kawasaki bolesti!

Autor: Dnevno

Svjetska zdravstvena organizacija(WHO) 15. svibnja je upozorila na nove moguće posljedice zaraze koronavirusom i to kod djece i adolescenata, a riječ je zasad o simptomima kao kod Kawasaki sindroma, a koje je počelo pokazivati i dvoje djece iz Srbije.

Do 15. svibnja 2020. zabilježeno je više od 4 milijuna potvrđenih slučajeva COVID-19, uključujući više od 285 000 smrti, prijavljeno je WHO-u.

Rizik od teške bolesti i smrti bio je najveći u starijih osoba i kod osoba sa osnovnim nezaraznim bolestima, poput hipertenzije, srčane bolesti, kronične bolesti pluća i raka, dok su djeca zaražena ovim virusom uglavnom pokazala blage simptome bolesti.

”Ne znamo napada li virus stanice ili je riječ o prekomjernom odgovoru imunosnog sustava koji dovodi do upale”’, kazao je nedavno direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na videokonferenciji u Ženevi na pitanje o pojavi Kawasaki sindroma.

U posljednjih nekoliko tjedana u svijetu je zabilježeno više od 200 slučajeva Kawasakijeva sindroma kod djece pozitivne na koronavirus, a dvoje od njih je umrlo.

Ipak, još uvijek nije potvrđeno je li kod svih uistinu riječ o Kawasaki sindromu ili dijelu simptoma sličnih Kawasaki sindromu, jer WHO još nije prikupio dovoljno podataka.

Nedavno su u izvještajima iz Europe i Sjeverne Amerike opisani slučajevi djece i adolescenata zaraženih koronavirusom, a koji su pokazali višesistematska upalna stanja s nekim karakteristikama sličnim onima kod Kawasakijeve bolesti i sindroma toksičnog šoka, obavijestio je WHO.

Izvještaji slučajeva opisali su prikaz akutne bolesti praćene hiperinflamatornim sindromom, što dovodi do zatajenja organa i šoka. Početne hipoteze glase da se ovaj sindrom može povezati s COVID-19 na temelju početnih laboratorijskih ispitivanja koja pokazuju pozitivnu serologiju većina bolesnika. Djeca su liječena protuupalnim liječenjem, uključujući parenteralni imunoglobulin i steroide.

Važno je karakterizirati ovaj sindrom i njegove rizične čimbenike, razumjeti uzročno stanje i opisati intervencije liječenja, upozorio je WHO.

Svjetska zdravstvena organizacija uz to potvrđuje kako su se ovi simtpomi pojavili, odnosno su prijavljeni u Europi i Sjevernoj Americi.

WHO je hitno zatražio prikupljanje podataka diljem svijeta o djeci zaraženoj koronavirusom a kojima su se pojavili simptomi Kawasaki sindroma kako bi se uopće moglo utvrditi je li uistinu riječ o pojavi Kawasaki sindroma kao posljedice zaraze koronavirusom ili samo dijelu simtpoma ovog sindroma.

U pravilu Kawasaki sindrom dobivaju djeca od pet godina starosti, a sada je potrebno prikupiti podatke djece i adolescenata u dobi od 0-19 godina.

Simptomi koji se prate i nalazi na temelju kojih se utvrđuju opisana stanja a koja će prikupljati WHO:

  • Osip ili bilateralni ne-gnojni konjuktivitis ili znakovi upale mukoze (oralno, rukama ili nogama).
  • Hipotenzija ili šok.
  • Značajke miokardijalne disfunkcije, perikarditisa, valvulitisa ili koronarnih abnormalnosti (uključujući nalaz ECHO-a ili povišeni Troponin / NT-proBNP),
    Dokaz koagulopatije (PT, PTT, povišeni d-Dimers).
  • Akutni gastrointestinalni problemi (proljev, povraćanje ili bol u trbuhu).
  • Povišene markere upale kao što su ESR, C-reaktivni protein ili prokalcitonin.
  • Dokaz COVID-19 (RT-PCR, antigenski test ili pozitivan serološki test) ili vjerojatni kontakt s pacijentima s COVID-19.

Prvi slučajevi u Srbiji?

Dvoje djece u Srbiji dobilo je toksični šok-sindrom nakon infekcije koronavirusom. Simptomi odgovaraju tzv. Kawasakijevu sindromu, a dvoje malih pacijenata uspješno se liječe u Institutu za zdravstvenu zaštitu “Dr. Vukan Čupić”, piše Blic.

”Do sada su se u Srbiji pojavila dva slučaja i oba su kod nas na Institutu. Njihova klinička slika liči na takozvani Kawasakijev sindrom, baš kao što je opisano u svijetu, a to je vaskulitis ili zapaljenje krvnih sudova. Ipak, u pitanju je netipični vaskulitis, po tipu Kawasaki sindroma, jer se kod djece uglavnom javlja u petoj godini. Ovo dvoje pacijenata su stariji, od osam i devet godina.

Jedno od dvoje djece dobilo je zarazu miokarda ili srednjeg sloja zida srca, dok je drugo imalo takvu dilataciju ili širenje koronarnih ili srčanih arterija” rekao je za “Kurir” dr Predrag Minić, načelnik pulmologijeustvrdivši kako niti jedno od to dvoje djece nije imalo sve simptome Kawasaki sindroma.

Kako je istaknuo dr. Minić, djeca su sada u redu.

”Hvala Bogu, oba su pacijenta dobro reagirala na terapiju koja se obično daje za Kawasakijev sindrom. Da se takva stanja, slična Kawasakijevom sindromu, javljaju kod djece koja su pozitivna na virus korone Englezi su primijetili prije tri ili četiri tjedna i to se manifestira kao sindrom toksičnog šoka. Naši pacijenti su dobro liječeni i upisani su u registar koji se zbog toga vodi.

Dr. Minić je izjavio da je test na koronavirus kod jednog djeteta pozitivan, a kod drugog negativan.

”Ali, obojica su imala pozitivna antitijela u krvi, što znači da su bili zaraženi covidom” rekao je dr. Minić za “Kurir”.

KAWASAKI BOLEST

Kawasaki bolest ili Kawasaki sindrom očituje se u upali zidova srednje velikih i malih arterija. Ovo je rijetka bolest koja se najčešće javlja kod djece mlađe od pet godina. Naziva se još i mukokutani sindrom limfnih čvorova jer zahvaća i limfne čvorove, kožu i sluznicu grla, usta i nosa. I dalje nije poznat uzrok bolesti, iako se pretpostavlja da je vjerojatno riječ o kombinaciji genetskih i okolinskih faktora kao što su preboljene virusne ili bakterijske infekcije, koje potom mogu izazivati niz imunoloških reakcija u organizmu.

Trenutno se istražuje povezanost pojave ove bolesti kao odgovor tijela na borbu protiv zaraze koronavirusom, te se smatra kako se isti možda pojavljuje nakon što djeca i adolescenti prebole koronavirus, posebno jer su se kod neki simptomi pojavili iako nisu imali bolest koronavirusa, ali je otkriveno kako u sebi sadrže antitijela ovog virusa, što je znak da je virus u jednom trenu ušao u njihovo tijelo, a nakon čega su se pojavili simptomi Kawasaki bolesti.

Simptomi

Visoka temperatura, koja obično traje dulje od pet dana i teško se skida, osip po cijelom tijelu, jak konjunktivitis na očima, crvene oči, povećani limfni čvorovi na vratu, crvene i suhe usne i vrlo crven jezik (engl. ˝strawberry tongue˝), natečeni, crveni dlanovi i stopala, dijete je jako iritabilno. Kasnije se može javiti i ljuštenje kože- najčešće na prstima ruku i nogu, proljev, povraćanje, bolovi u trbuhu, bolovi u zglobovima.

Ako se ne liječi bolest može spontano proći, ali je mnogo veći rizik srčanih komplikacija zbog stvaranja aneurizmi u krvnim žilama. Aneurizme se javljaju u oko 25% oboljelih, i predstavljaju najopasniju komplikaciju Kawasaki bolesti. Ponekad ovakva stanja mogu imati i smrtni ishod.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.