Foto: Boris Kovacev / CROPIX

PLENKOVIĆ SVE OBJASNIO: Evo kako će teći ublažavanje mjera narednih tjedana

Autor: Dnevno

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Vlade obratio se javnosti kako bi pojasnio mjere koje će narednih tjedana početi popuštati.

“Molimo sve da razumiju ono što radimo. Temelj naše borbe protiv koronavirusa jesu držanje higijenskih mjera”, navodi Plenković. “Vjerujem da ćemo ovakvim pristupom postići dobro što se tiče gospodarstva”, dodaje.

“Reverzibilnost nije isključena”, kazao je.

Turizam

“Obavio sam niz razgovora sa kolegama čiji državljani dolaze i vole Hrvatsku. Predložili su da donesemo modalitet za otvaranjem granica. Prema tome, to nije samo želja Hrvatske, to je obaveza Vlade da pokrenemo zajednički način ukoliko dođe do slične situacije, onda možemo naći načina kako da nam dolaze turisti. Tražit ćemo rješenje da se donekle odvije turistička sezona. Radimo na tome da je bude”, rekao je.

“Što se tiče financija, imamo četiri okvira. Postigli smo dogovor za financijska tržišta za manji pritisak na tečaj kune”, kazao je.

Propusnice i radno vrijeme trgovina

“Opširit će se opseg razlog propuštanja”, rekao je. “Očekujemo da se radi cijeli dan, radit će se dvokratno”, osvrnuo se Plenković na rad trgovina.

“Ukoliko se situacija do treće faze popravi, možete dobiti propusnicu. One ostaju kao mehanizam i moramo ih imati. Pokazuju se izrazito korisnim”, ističe.

Što je najveća ugroza?

“Mi smo sa epidemiolozima vodili razgovor u detalje. Sve ove mjere, treba gledati u kontekstu horizontalnih mjera. Ponavljam, međusobno povjerenje, strpljivost. Sve što radimo, radimo pravovremeno, mjere su promišljene. Ne slijedimo ni ne trčimo, to je izrazito važno. Otpuštanje mjera koliko možemo, oprez maksimalan”, kazao je Plenković.

Sastanak Europskog Vijeća

“Glavne teme bit će načini kako da osiguramo da sedmogodnišnji europski proračun transformiramo za oporavak država članica. Želimo da EK iznjedri novi europski proračun. Svima nam treba financijska potpora EU”, rekao je.

Vrtići

“Epidemiolozi će izvijestiti građane i roditelje”, kazao je.

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđen 31 slučaj novozaraženih koronavirusom, ukupno ih je do sada 1982, a dvoje pacijenata je umrlo u splitskoj bolnici, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite.

“U proteklom 24-satnom razdoblju imamo 31 novog dijagnosticiranog bolesnika s Covidom-19, što daje ukupan broj od 1982 bolesnika”, rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

Od novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji ih je 25, u Varaždinskoj tri, Osječko-baranjskoj jedna i Krapinsko-zagorskoj županiji jedna osoba. Dvije osoba su umrle u splitskoj bolnici, pa je broj ukupno umrlih u Hrvatskoj 50.

Testirano je ukupno 28.853 osoba, među kojima njih 1231 u protekla 24 sata. Prosječna dob oboljelih je 51,12 godina. Hospitalizirano je njih 321, na izvanbolničkom liječenju je 727, a na respiratoru 19 bolesnika.

Od početka epidemije u Hrvatskoj imamo ukupno 883 izliječenih osoba. U samizolaciji je 13.390 osoba, 280 manje nego jučer.

Ministrica socijalne politike Vesna Bedeković komentirala sve veći broj zaraženih štićenika po staračkim domovima. Rekla je da je virus ušao u osam domova te da se odolijevalo mjesec i pol.

“Na kraju krajeva nemoguće je hermetički zatvoriti bilo koju ustanovu i zapriječiti ulaz virusa”, rekla je Bedeković uoči sjednice Vlade.

Prema zasad dostupnim informacijama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji broj pacijenata pozitivnih na koronavirus je i dalje 110, odnosno peti dan nema novozaraženih.

Od početka pandemije na analizu u Zagreb poslano je 1478 uzoraka. Jučer je poslano njih 49, a čekaju se rezultati 32 uzorka.

Karlovačka županija nema novih oboljelih. U zadnja 24 sata stigli su nalazi 39 osoba. Svi su negativni pa je u županiji i dalje 30 potvrđenih slučejeva.

U Zagreb je sletio četvrti zrakoplov iz Šangaja na zračnom mostu između Kine i Hrvatske uspostavljenom radi dopreme zaštitne opreme. Dopremljeno je još 57 tona medicinske opreme

Stožer Koprivničko-križevačke županije rekao je kako u zadnja 24 sata nemaju novih slučejva zaraze.

Tijekom jučerašnjeg dana, prema izvješću KBC – a Split preminule su dvije osobe starije životne dobi koje su uz nekoliko kroničnih bolesti bile pozitivne i na COVID infekciju.

Muška osoba rođena 1934. godine bila je korisnik doma za starije i nemoćne osobe u Splitu, smještajne jedinice u Vukovarskoj. Druga preminula osoba bila je korisnica doma za starije i nemoćne osobe u Makarskoj, rođena 1926.godine, priopćeno je iz Stožera.

Prema izvješću NZJZ – a Splitsko dalmatinske županije od ukupno 270 obrađenih testova još je 25 osoba zaraženo koronavirusom i to iz Splita 5 ( od toga 1 korisnik doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ), Makarske 7 (od toga 5 korisnika doma za starije i nemoćne osobe Makarska ), Dicma 11 ( svi korisnici privatnog doma za starije i nemoćne osobe koji su bili asimptomatični ali su uzimanjem uzorka potvrđeni kao pozitivni na COVID infekciju ), Trogira 1 i Otoka 1.

Među novooboljelim osobama jedna je zdravstvena djelatnica i to medicinska sestra KBC-a Split koja od 06.04.2020. nije u kontaktu sa pacijentima i osobljem bolnice.

(UŽIVO) Od ponedjeljka kreće javni prijevoz, vjerska okupljanja od 2. svibnja, frizeri od 4., a ugostitelji od 11. svibnja

U samoizolaciji 122 zdravstvenih djelatnika

Među novooboljelim osobama 5 osoba je iz samoizolacije. 107 osoba je hospitalizirano, a 8 osoba nalazi se na respiratoru i to 6 iz Splitsko dalmatinske županije i 2 iz Šibensko kninske županije.

122 zdravstvena djelatnika nalaze se u samoizolaciji.

U Primorsko-goranskoj županiji nema novozaraženih osoba

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji potvrđena  su dva nova slučaja zaraze koronavirusom. Ukupan broj do sada oboljelih time je narastao na 39. Ozdravilo je ukupno 30 osoba. Od devet trenutno bolesnih, dvije osobe nalaze se na liječenju u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu.

Kod posljednjih novooboljelih radi se o starijem bračnom paru, koji nije u nikakvoj vezi s prethodno zaraženima i nije bio pod mjerom samoizolacije. U postupku je intenzivna epidemiološka obrada kontakata, tako da ćemo sutra moći izvijestiti nešto više o tome. Trenutno su dobrog općeg stanja.

U Sisačko-moslavačkoj županiji nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Od trideset i dva pacijenata s područja naše Sisačko-moslavačke županije, petnaest pacijenata je ozdravilo (osam iz Siska, dva iz Petrinje, jedna pacijentica iz Lekenika, jedan pacijent iz Novske, dva pacijenta iz Kutine i jedan s područja općine Velika Ludina) te imamo sada sedamnaest pozitivnih pacijenta na našem županijskom području.

U Zagrebačkoj županiji nema novozaraženih osoba. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do četvrtka, 23.04.2020. do 11:00 sati evidentirano je 125 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da u posljednjih 24 sata na području Zagrebačke županije nema novooboljelih, ali je 7 osoba više izliječeno. Do sada je ukupno izliječeno 38 osoba, a tri su preminule.

U Ličko-senjskoj županiji peti dan za redom nema novooboljelih osoba. Pristigli su rezultati 10 testiranja iz jučerašnjeg izvješća te su svi rezultati testiranja negativni.

U posljednja 24 h uzeto je dodatnih 16 uzorka od kojih su 6 negativnih te se čekaju rezultati 10 testiranja.

Ukupno su oboljele 22 osobe od COVID-19 od čega je 1 osoba izliječena. Testiranje na koronavirus uzimanjem uzoraka provedeno je nad ukupno 289 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije su 178 osoba.

Iz Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije u četvrtak su izvjestili o dvije novooboljele osobe od COVID-19 u toj županiji, a riječ je o dvije medicinske sestre zaposlene u KBC-u Osijek.

Jedna od medicinskih sestara živi u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a druga ima samo u županiji prijavljeno prebivalište, a živi u Osijeku, navode iz stožera.

Do sada je u županiji virusom COVID-19 zaraženo ukupno 39 osoba.

U protekla 24 sata testirano su 44 osobe, a do sada ukupno 737.

Klinički bolnički centar Osijek i Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije tijekom posljednja 24 sata obradili su 102 uzorka od kojih je jedan pozitivan. Novopozitivna osoba na koranavirus je iz Baranjskog Petrovog sela i kontakt je već prije oboljele osobe.

U KBC-u Osijek je i dalje sveukupno 9 djelatnika pozitivno na koronavirus i nema novooboljelih medicinskih djelatnika.

Od jutros  je zabilježena jedna novozaražena osoba na području Zadarske županije te je ukupan broj pozitivnih na koronavirus od početka epidemije na području županije 84. Novozaražena osoba kontakt je ranije oboljele osobe povezane s Ortopedskom bolnicom u Biogradu.

U Općoj bolnici u Zadru liječe se 3 osobe, a u biogradskoj bolnici 7 lakših pacijenata. Nitko od pacijenata nije na respiratoru. Do danas su na našem području 22 ozdravljene osobe.

Zbog povoljnije epidemiološke situacije, a sukladnu Odluci Kriznog stožera Ministarstva zdravlja ukida se noćna smjena u COVID-19 ambulantama u Zagrebačkoj županiji.

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije u protekla 24 sata testirano je 4 osobe na koronavirus. Do sada je došao jedan nalaz i on je negativan, a za tri osobe rezultati još se očekuju tijekom dana. Do sada je na području županije potvrđeno 10 osoba zaraženih koronavirusom od kojih je njih 5 ozdravilo, dakle još jedna osoba u protekla 24 sata.

Nema preminulih, zaražene su nove 42 osobe: Novo žarište se pojavilo u Domu za starije osobe u Koprivnici!

Na području Šibensko-kninske županije nema novooboljelih od zarazne bolesti COVID-19, tako da je broj zaraženih osoba i dalje 83.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 7 osoba i niti jedna nije na respiratoru. Dva pacijenta iz šibenske bolnice se i dalje nalaze na respiratoru u KBC Split. S današnjim danom imamo 28 oporavljenih osoba.

U Istarskoj županiji nema novozaraženih osoba. Trenutačno je na ispitivanju 15 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus koji su uzeti na Odjelu za infektologiju Opće bolnice Pula.

Vlada će na današnjoj sjednici donijeti dokument u kojem će biti objavljene faze i svi detalji s datumima o popuštanju mjera u fazama. Andrej Plenković izjavio je jučer kako je Vlada usuglasila paket mjera o postupnom reaktiviranju gospodarskih i društvenih djelatnosti koji će se provoditi u tri faze. Prva od 27. travnja, druga od 4. svibnja i treća od 11. svibnja. Sjednicu Vlade od 13 sati moći ćete pratiti uživo na portalu DNEVNIK.hr

U Hrvatskoj je ukupno 1950 zaraženih, izliječeno je 869 osoba, a preminulo je njih 48.

Istraživanje Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu pokazalo je da tzv. reprodukcijski broj u Hrvatskoj iznosi 0,8 posto, što znači da jedan oboljeli zarazi jednu osobu u svojoj okolini.

Andrej Plenković izjavio je sinoć da je vlada usuglasila paket mjera o postupnom reaktiviranju gospodarskih i društvenih djelatnosti koji će se provoditi u tri faze vodeći računa da se ne ugroze postignuća u borbi protiv covida-19 i da se pomogne gospodarstvu.

U tom kontekstu, dodao je, idu s faznom reaktivacijom koja će se događati u tri faze – od 27. travnja, 4. svibnja i 11. svibnja.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.