Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Naši stručnjaci pojasnili djelovanje koronavirusa i važnost uloge vlažnosti zraka

Autor: Dnevno

U novom radu kojega je podržao Hrvatski nacionalni centar za izvrsnost u personaliziranom zdravstvu, Centar za kompetenciju u molekularnoj dijagnostici  i Međunarodno društvo za Primijenjene biološke znanosti, naši znanstvenici, autori Dragan Primorac,  Gordan Lauc, Alemka Markotić te Ivan Gornik, donose detalje i pojašnjenja o načinu širenja koronavirusa.

Prijenos koronavirusa učinkovitiji u hladnim i suhim klistirima

Najnoviji epidemiološki podaci iz više izvora pokazuju da je prijenos koronavirusne bolesti (COVID-19) učinkovitiji u hladnim i suhim klistirima nego na toplim i vlažnim mjestima.

Snažan sezonski karakter većine respiratornih virusa ukazuje i na važnu ulogu okoliša u prenošenju virusa. To se najčešće tumači sezonskim gužvanjem u vratima i učincima temperature i vlažnosti na stabilnost virusnih čestica, ali predlažemo da je taj učinak velikim dijelom posljedica inaktivacije mukozne barijere suhim zrakom u zagrijanim zatvorenim prostorima.”, navodi se u studiji.

Važnost glikana

Međusobno individualne razlike unutar ljudske populacije u znatnom su dijelu utemeljene na glikanu, a raznolikost glikona predstavlja jednu od glavnih obrana svih viših organizama protiv patogena.

Glikani (koji su kovalentno vezani za većinu proteina) kemijske su strukture koje se nasljeđuju kao složene osobine, što omogućava raznolikost i rezultira značajnom među-individualnom varijacijom u sastavu glikoma.

Većina interakcija između ljudi i patogena uključuje glikane, a raznolikost u gustom sloju glikokaliksa koji pokriva staničnu membranu pruža nam važnu “urođenu zaštitu stada”.

Vlažnost zraka igra važnu ulogu

Dodatni sloj zaštite pružaju mucini, skupina visoko glikoziliranih proteina koji se izlučuju na naše mukozne barijere.

Mucini oponašaju površinsku glikozilaciju površinskih stanica i djelujući kao virus zamke dekocija, Međutim, kako bi ova barijera ostala funkcionalna, potrebno je ostati dobro hidrirano kako bi se održala njena strukturna cjelovitost i omogućio stalan protok mucina koji nose viruse i druge patogene iz dišnih puteva.

Ako su izložene suhom zraku, ove se barijere isušuju i ne mogu obavljati svoje zaštitne funkcije. To potiče početnu infekciju i širenje virusa duž dišnih putova.

Pokusi na životinjama uvjerljivo su pokazali da povećanje relativne vlažnosti zraka s 20% na 50% može značajno smanjiti smrtnost od infekcije gripom. Yaleov istraživački tim potvrdio je da niska vlaga utječe na imunološku reakciju. To se događa tako što sprečava da cilija ukloni virusne čestice i sluz.

Činjenica da su i bakterije i virusi manje zarazni u vlažnom okruženju argumentira utjecaj vlage na stabilnost virusnih članaka. To sugerira da zaštitni učinci vlage na sluzokoži mogu biti dominantan element. Isti je zaključak došao od Notija i njegovih kolega koji su zaključili da će relativna vlaga u zatvorenom prostoru 40% značajno smanjiti zaraznost čestica aerosoliziranih virusa gripe.

Dehidratacija mukoznih barijera česta je u grijanim prostorima i može biti jedan od glavnih razloga zašto respiratorna infekcija pokazuje značajnu sezonalnost.

Hladni zrak ima vrlo mali kapacitet za otapanje vode. Kad hladni zrak izvana uđe u prostoriju, njegova relativna vlaga postaje vrlo niska. Na primjer, zrak sa 100% vlagom na 5 ° C kada se zagrije na 25 ° C imat će relativnu vlažnost od približno 20%. Nekoliko studija u SAD-u pokazalo je da je relativna vlaga u stambenim i poslovnim prostorima u SAD-u ispod 25%, što je vrlo malo i rezultira dehidracijom mukoznih barijera i poboljšanim prijenosom virusa. S

ličan problem može se pojaviti i u toplim razdobljima, kada prekomjerno hlađenje uz ograničenu izmjenu zraka može rezultirati i vrlo niskom vlagom zraka u zatvorenom.

Općenito se preporučuje da relativna vlaga u životnom i radnom okruženju bude oko 45% . Budući da oštećene sluznice membrane (tj. Tijekom virusne infekcije) imaju oštećene sekrecijske kapacitete, vlažnost zraka za respiratorne bolesnike možda će trebati biti još veća. Osim što je zaštita od početne infekcije, funkcionalna mukozna barijera također je važna u suzbijanju napredovanja virusa kod već zaraženih bolesnika. Budući da mnoge bolnice imaju vrlo suh zrak, pružanje vlažnog zraka pacijentima u ranim fazama bolesti može biti korisno. Suhi zrak može biti posebno važan za pacijente kojima je potrebna mehanička ventilacija, jer mnogi ventilatori za odrasle (osobito u pomoćnim bolničkim jedinicama) nemaju aktivno vlaženje. Zna se da dugotrajno udisanje vrlo suhog zraka potiče upalu pluća i preporučuje se vlaženje ventiliranog zraka jer može umanjiti upalu pluća Međutim, postoje neke kontraindikacije u bolesnika s malom volumenom plimije poput onih s sindromom akutnog respiratornog distresa i bolesnika s visokim minutama ventilacije

Više informacija potražite na stranici draganprimorac.org

LAUC UPOZORAVA: Niste ni svjesni od kud virus zapravo vreba! Stvari koje kupujemo najveći su rizik!

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.