FOTO: Screenshot

Iz Đikićevog instituta tvrde da su otkrili što usporava i zaustavlja širenje koronavirusa

Autor: Dnevno

TIM biokemičara i virologa na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu uspio je pratiti kako se ljudske stanice mijenjaju nakon infekcije virusom SARS-CoV-2 koji u ljudima izaziva covid-19, priopćio je Ivan Đikić, a prenosi Index.hr.

Znanstvenici su testirali niz spojeva u laboratorijskim modelima i otkrili neke koji su usporili ili zaustavili razmnožavanje virusa.

Jedan lijek blokira metabolizam nukleinskih kiselina samog virusa (ribavirin), a na njemu su već započela klinička ispitivanja. Drugi potencijalni lijek djeluje na metabolizam ugljikohidrata u ljudskim stanicama, jer je dokazano da 2DG (2-deoksi-D-glukoza) blokira glikolizu, važan metabolički put u širenju virusa SARS-CoV-2.

“Kultura otvorenosti, ulaganja u tehnologije i poticanja kreativnosti znanstvenika poput Christiana Müncha u našem institutu, kao i bliska suradnja biokemičara i virologa, doprinijeli su ovom uspjehu. Projekt je započeo prije samo tri mjeseca i već je potaknuo nove terapijske pristupe protiv covida-19″, komentirao je Đikić.

“U ovakvoj kriznoj situaciji moramo se posvetiti novim putovima istraživanja. Suradnja između laboratorija Cinatl i Münch omogućila je brzo fokusiranje istraživanja na SARS-CoV-2. Dosadašnji nalazi izvrsna su potvrda ovakvog pristupa međudisciplinarne suradnje”, poručila je profesorica Sandra Ciesek, ravnateljica Instituta za medicinsku virologiju Sveučilišne bolnice u Frankfurtu.

Nakon koronavirusa Švedsku zadesila nova katastrofa! Sjever zemlje pogodio vrlo jaki potres

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.