Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

IVAN ĐIKIĆ: ‘Nećemo zaustaviti pandemiju bez cjepiva’

Autor: Dnevno

Međunarodni znanstveni savjet Sveučilišta u Rijeci održao je videokonferenciju na temu “Visoko obrazovanje i znanost u doba ‘nove normalnosti'”, kako bi diskutirali o načinu provedbe visokog obrazovanja i znanosti u vrijeme pandemije koronavirusa, javlja N1.

Jedan od članova znanstvenog savjeta je i molekularni biolog Ivan Đikić koji je objasnio kako se organizirao njegov Institut na Sveučilištu Goethe u Frankfurtu gdje je direktor.

“Kako smo mi u Njemačkoj organizirali ulogu našeg sveučilišta u koronakrizi? Nije ovo apsolutno znanje već samo iskustvo koje mogu podijeliti, a mi smo pripremu podijelili u tri faze. Podržavanje obrazovanja, nastavak znanosti i aktivnost ljudi koji rade na sveučilištu u javnosti. Ključno je da se takvim istupima i znanstvenim dokazima stane na kraj pseudoznanosti”, rekao je Đikić pa nastavio:

“Što se tiče pripreme, mi smo već u 2. mjesecu u Frankfurtu vidjeli da nam dolazi kriza, vlada nam je rekla da se pripremimo za restrikcije i pripremimo za nastavak rada. Tada smo se već pripremali za online nastavu i najvažnije je bilo napraviti najkvalitetniju nastavu od kuće da ne postoji velika rupa u komunikaciji sa studentima.

Nećemo spriječiti pandemiju bez cjepiva

Bio je to ogroman posao da se online nastava pusti studentima. Možda je 10% znanstvenika ostalo raditi na institutu. Svu tehnologiju koju imamo smo preusmjerili na uspjeh znanstvenih radova, ulagali smo u mlade znanstvenike i to je moja poruka, da se ulaže u njih. Jedan mlađi kolega s našeg sveučilišta je završio jedan od radova i za dva dana bi trebao biti objavljen u jednom od najvećih znanstvenih časopisa na svijetu.”

Napomenuo je da se ova pandemija ne može zaustaviti bez cjepiva.

“Bez cjepiva nećemo spriječiti ovu pandemiju, a za to će nam trebati negdje godinu dana. Puno se piše o učinkovitosti nekih ‘lijekova’ za novi koronavirus, no nijedna od tih metoda za sada nije znanstveno utemeljena.”

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.