I DALJE NEMA MJERA ZA CRKVE! CAPAK: ‘Nitko ne može garantirati da će se one provoditi, postoji određeni rizik’

Autor: Dnevno

Hrvatski zavod za javno zdravstvo još uvijek nije objavio epidemiološke preporuke kojih bi se u crkvama trebalo pridržavati.

Ravnatelj HZJZ-a i član Nacionalnog stožera civilne zaštite Krunoslav Capak još je prošlog petka najavio mjere za crkve te kazao kako su određenu preporuku izradili još sredinom ožujka i da će se te preporuke doraditi.

Istu je doradu najavio prošli vikend, ali i početkom tjedna. Ujedno je i najavio da će se preporuke prvo iskomunicirati s Biskupskom konferencijom i vladom. No, preporuka i dalje nema.

Prema onome što je procurilo, pravila bi trebala biti slična onima koja su napisana i usuglašena s biskupima još sredinom ožujka, a koja nikad nisu stupila na snagu jer je došlo do potpune zabrane okupljanja.

Po svemu sudeći, broj vjernika neće biti propisan, čak ni prema veličini crkve. Ono što će se propisati jest distanca od dva metra u svim smjerovima između vjernika.

Međutim, tko kaže da će se vjernici držati distanca? Capak kaže – nitko. Uz to, Capak nije dematirao da će biti propisana tek distanca, a ne i broj ljudi u crkvi.

“Ne može nitko garantirati, u svim zatvorenim prostorima gdje postoji više ljudi, postoji određeni rizik. Taj rizik se značajno može smanjiti higijenom, dezinfekcijom i socijalnim distanciranjem koje ćemo mi propisati, ja se nadam da će biti poštivano prilikom svih vjerskih obreda u crkvama”, odgovorio je Capak na press konferenciji.

Markotić: Epidemiološke mjere ostaju godinu ili kraće, do pronalaska lijeka

 

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.