Getty Images

Gradonačelnik New Yorka bijesan: Pogrebnici odbijaju kremirati tijela koja se već raspadaju

Autor: Dnevno

Ananda Mooliya u posljednjim trenucima prije svoje smrti uvjerio je svoju suprugu i dvojicu sinova da je sve u redu, iako su oni mogli čuti njegovo teško disanje u drugoj sobi. Njegova supruga, Rajni, napravila je juhu za njega, Ananda je jedva ustao iz kreveta, znoj mu je oblio lice, a usta su mu bila otvorena, prenosi tužnu priču CNN.

Supruga mu je obrisala lice, obratila mu se, no Ananda nije odgovorio. Puls mu je bio sve slabiji, sinovi su pozvali hitnu, no bilo je prekasno. Prekrili su njegovo tijelo bijelom plahtom na kuhinjskom podu. Nekoliko je sati prošlo prije nego što je hitna preuzela njegovo tijelo, a gotovo tri tjedna prije nego što je kremirano. Službeni uzrok smrti: Bolest slična gripi (mogući covid-19).

Kada je Ananda preminuo, u New Yorku je bilo 799 smrtnih slučajeva povezanih s novim koronavirusom. Od tada se ukupan broj smrtnih slučajeva uvećao za više od 30 puta.

“Nikada nisam vidio nešto slično”

Nije to jedino što se promijenilo u najvećem gradu SAD-a. Iako je grad uduplao kapacitete za primanje mrtvih tijela, pogrebne kompanije i dalje odbijaju kremiranja jer ne mogu čuvati tijela. Krematorij u Brooklynu se zbog toga slomio i odgodio sva kremiranja najmanje do sredine svibnja.

Joe Sherman, vlasnik jedne kapelice u Brooklynu koja se bavi sprovodima, kazao je kako u 43 godine koliko radi taj posao nije vidio toliko smrti..

Koliki problema imaju mrtvačnice diljem New Yorka dovoljno govori i situacija iz prošle srijede kada je jedna mrtvačnica u Brooklynu unajmila četiri kamiona s hladnjačama za prihvat tijela zbog prenapučenosti njihovih prostorija. Kamioni su bili parkirani ispred i uzeli su ukupno 60 tijela, no problem je što je barem jedan kamion imao problema s hladnjakom pa su se tijela sve više raspadala, tvrdi CNN.

“To je tako tužna situacija i vrlo uvredljivo prema ožalošćenim obiteljima. To se moglo izbjegnuti. Mrtvačnice su se mogle obratiti nama za pomoć, no šutjele su”, ostao je u čudu gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio.

SAD će uskoro proći brojku od 1.200 000 slučajeva koronavirusa i 70 tisuća preminulih od iste bolesti. I dalje se radi o najvećem žarištu pandemije, a sve više država kreće u relaksaciju mjera.

Na snagu stupaju četiri nove odluke: Proširuje se krug osoba koje mogu biti nazočne obredu vjenčanja

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.