wikipedija

Majka dvojice zaraženih blizanaca iz Zagreba je zaposlenica Ministarstva vanjskih i europskih poslova

Autor: Dnevno

Stanje u Hrvatskoj oko koronavirusa iz minute u minutu pratite na našem portalu Dnevno.hr.

13:00 h U ovim trenucima u tijeku je dezinfekcija prostorija kompanije ‘Ericsson Nikola Tesla’. Naime, jučer je otkriveno da je mladić koji je zaražen koronavirusom upravo zaposlenik te tvrtke, te je u petak bio na poslu. Na posao u Ericssonu se danas nije pojavio niti jedan djelatnik.

11:55 Majka dvojice blizanaca koji su zaraženi koronavirusom dugogodišnja je zaposlenica Ministarstva vanjskih i europskih poslova, ali ona se, kako doznaje Jutarnji, od petka, kada je bila u kontaktu sa sinovima, nije pojavila na poslu.

– Gospođa je naša zaposlenica, ali nije dolazila u zgradu Ministarstva ovaj tjedan, niti je bila u doticaju sa zaposlenicima i tako će biti do daljnjega – potvrdili su za Jutarnji u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

11:00 h Žena iz Koprivnice nema koronavirus.

Zaraženi djelatnik HEP-a je u ponedjeljak bio u restoranu u koji je danas došla epidemiološka služba. Zaposlenici su u strahu. Za sad se sumnja da bi još dvojica djelatnika HEP-a mogla biti zaražena ovim virusom.

Djevojka prvog zaraženog, djelatnika Ericsson NIkola Tesla, pak ima simptome bolesti i zato će se ponoviti testiranje iako je prvi test bio negativan, pojasnila je ravnateljica Zarazne na presici Stožera civilne zaštite.

“Molim vas da zaštitimo ljude koji su oboljeli. Treći bliski kontakt ima simptome, ali test je pokazao da je osoba negativna, Zato ponavljamo uzorak i zadržat ćemo tu osobu još jedan dan. Do prije sat vremena testirano je 72 ljudi, od jučer čak 36”, rekla je ravnateljica Zarazne na presici.

10:30 U HEP u Vukovarskoj ulici u Zagrebu dolaze epidemiolozi jer je drugi mladić, kod kojega je potvrđen koronavirus, njihov zaposlenik. Očekuje se da će uslijediti ista procedura kao u slučaju tvrtke Ericsson Nikola Tesla kada je otkriveno da je prvi zaraženi mladić bio je zaposlen u toj firmi.

Taj zaposlenik već jučer nije bio na poslu, a danas je 15-ak zaposlenika, za koje se pretpostavlja da su bili u bliskom kontaktu sa zaraženim čovjekom, obaviješteno da ne dolaze na posao ili su vraćeni s posla.

Na čitavoj lokaciji u Ulici grada Vukovara 37, poduzete su i dalje se poduzimanju mjere s ciljem zaštite sigurnosti i zdravlja zasposlenika HEP-a i službenih posjetitelja, a prema uputama Nacionalnog kriznog stožera.

“Možemo potvrditi da je jedna od osoba, kod koje je potvrđena zaraza koronavirusom, zaposlenik s radnim mjestom na lokaciji sjedišta HEP grupe u Zagrebu.

Ovlaštene službe HEP-a osiguravaju uvjete za integritet radnih procesa u HEP-u od važnosti za funcioniranje elektroenergetskog sustava RH te su u kontaktu s Nacionalnim kriznim stožerom u cilju pravodobnog izvješćivanja o razvoju situacije i eventualnog donošenja novih mjera”, stoji u službenom odgovoru HEP-a.

10:05 Neslužbeno doznajemo kako dva djelatnika HEP-a imaju simptome koronavirusa, te kako bi za početak trebali biti poslani u kućnu izolaciju. U međuvremenu smo dobili informaciju da i treći djelatnik ima simptome koronavirusa, no ništa od svega za sad nije službeno potvrđeno.

09:40 Neslužbeno doznajemo da u HEP u Vukovarskoj u Zagrebu dolaze epidemiolozi jer je drugi mladić kod kojeg je potvrđen koronavirus zaposlenik HEP-a.

Očekuje se da će uslijediti ista procedura kao u slučaju tvrtke Ericsson Nikola Tesla kada je otkriveno da je prvi zaraženi mladić bio je zaposlen u toj firmi.

09:00 U tijeku je konrefencija Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji Stožera Civilne zaštite rekao je da imamo još jednog pozitivnog na koronavirus. Svi ostali testirani su negativni.

Kazao je i da za razliku od Italije u Hrvatskoj trebamo biti zadovoljni trenutnom situacijom.

– Ona je takva da uz jednog jučer potvrđenog pozitivnog na koronavirus imamo još jednog. Svi ostali testirani u ovom trenutku su negativni. Nakon završene prve faze obrane od ugroze ulazimo u drugu gdje zdravstveni sustav preuzima značajniju ulogu u obrani zdravlja. Naši rezervni kapaciteti su značajni stoga uz ove nekakve početne blage disfunkcionalnosti, koje su na nivou nesporazuma, sve drugo će biti iskontrolirano.

Treba napomenuti da ovo nije bolest koja postavlja značajnu ugrozu, ovo je bolest koja je na nivou obične gripe. Preko 80 posto bolesnika ima blagi oblik bolesti što se nadamo i da će dva prva potvrđena slučaja u RH biti takva. Isto tako molimo zbog nepotrebnog opterećenja zdravstvenog sustava i molim da se objavljuju naše smjernice tko se treba, a tko ne treba javiti u zdravstvenu ustanovu, pogotovo u Kliniku za infektivnu, kazao je ministar.

Poručio je i da oni koji nisu bili u Italiji ili Kini, a imaju simptome prehlade, savjete trebaju potražiti kod obiteljskog liječnika.

– Oni koji su bili u Kini i na sjeveru Italije, ako nemaju simptome mogu se telefonom obratiti epidemiološkoj službi, a ako imaju simptome, mogu doći u Kliniku za infektivnu bolesti. Danas ćemo rješavati problem gužvi, olakšati Klinici njeno funkcioniranje.

Siguran sam da situaciju držimo pod kontrolom i vjerujem i nadam se da nam se neće dofoditi kao u Kini da situacija eskalira, iako moram reći da to ne ovisi samo o nama, nego i o virusu. Nema znakova koji bi ukazivali da se bilo što izvan naše kontrole događa, kazao je.

Ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak, rekao je da se proširila definicija zahvaćenih područja koronavirusom te da će i HZJZ također izmijeniti dokumente u tom smislu.

– Imamo novu situaciju, potvrđen je drugi slučaj, već su epidemiolozi krenuli s provjerom njegovih kontakata.

Postoje pravila kako da se škole, vrtići i firme ponašaju. Djelatnici HZJZ-a intenzivno na tome rade, jučer smo pomogli nekoliko firmi koje su u kontaktu s ljudima, a to su trgovine i firme koje s građanima dolaze u kontakt, kako se trebaju ponašati i što trebaju raditi.

Napravili smo uputstva za sveučilišta u vezi studenata koji dolaze na razmjenu ili studirati u Hrvatsku. Danas ćemo napraviti uputstva za vrtiće, osnovne i srednje škole koja će biti javno objavljena, rekao je.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” kazala je da je drugi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj zabilježen zbog brze identifikacije.

– Za treći bliski kontakt postoji sumnja na koronavirus. Nalaz je negativan, ali ćemo ga ponoviti – kazala je.

– Svi koji su bili testirani imali su iznimno blage oblike bolesti, svi su nakon negativnih nalaza pušteni kući. Dvojica bolesnika, koji su potvrđeni i hospitalizirani kod nas, imaju blagu kliničku sliku. Dobivaju sve potrebne lijekove i ne očekujemo neke komplikacije – kazala je.

Capak je rekao da je zaraženi putovao autobusom te da su kontaktirani svi koji su bili u autobusu.

Ministar Božinović kazao je da se na Stožeru razgovara o većim javnim okupljenima te da treba uzeti u obzir da ono što je zaključak danas, ne mora biti zaključak sutra.

– Stalno smo u zasjedanju i sigurno je da su javna okupljanja dio o čemu intenzivno razgovaramo, kazao je.

8:55 Ministar Vili Beroš potvrdio je drugi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj. Zaražen je i brat od mladića koji je jučer imao pozitivan nalaz!

Nalaz njegove djevojke koja je također pregledana negativan je na koronavirus te ona nije zaražena.

7:25 Trajekt Jadrolinije koji je iz Ancone stigao u Split dočekali su pomorski policajci i sanitarni inspektor koji će odlučiti ukoliko nekog putnika treba uputiti epidemiologu.

7:20 U Hrvatskoj je u utorak potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom. Radi se o mlađem čovjeku koji radi u tvrtci Ericsson Nikola Tesla, a trenutno se nalazi na liječenju u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu.

U toj Klinici nalazi se još troje ljudi koje liječnici testiraju na koronavirus. Osim njihovih uzoraka, u Klinici se testiraju na virus i uzorci pristigli iz ostalih dijelova Hrvatske.
Sumnja se da je koronavirusom zaražena i djevojka oboljelog mladića koju će liječnici također pregledati i testirati na virus.

7:10 U kućnoj karanteni zbog sumnje na koronavirus nalazi se i nogometaš zagrebačkog Dinama. Naime, njegova supruga je tijekom vikenda boravila u Milanu. Par ne pokazuje simptome koronavirusa, trenutno su pod nadzorom liječnika.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.