Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Capak o prijevozu štićenika koprivničkog doma: Nisu utvrđene nepravilnosti

Autor: Dnevno

Nakon što je prije desetak dana identificirana zaraza kod jedne štićenice Doma za starije u Koprivnici pa se taj broj popeo u sljedećim danima na osam, u srijedu je taj dom postao novo žarište zaraze koronavirusom. Otkriveno je novih 13 zaraženih štićenika i dvoje zaposlenika.

Tijekom jučerašnjeg dana svi štićenici su prebačeni u bolnicu na način da su ih od Doma do bolnice gurali u invalidskim kolicima, što je izazvalo zgražanje javnosti.

Iz Stožera za civilnu zaštitu Koprivničko-križevačke županije kazali su kako su se jučer  poslijepodne sastali i tražili dodatna pojašnjenja ravnateljice Doma za starije i nemoćne osobe o načinu prijevoza te stajalište medicinske struke o potencijalnom riziku obavljenog prijevoza.

Kazali su da je manji dio pacijenata kod kojih je ustanovljena teža klinička slika na hospitalizaciju u OB Koprivnica prevezao TIM 2 Zavoda za hitnu medicinu.

Preostali dio COVID-19 pozitivnih pacijenata bez znakova simptoma bolesti, prevezen je kolicima nakon procjene da je takav prijevoz najbržim i najkraćim putem zbog blizine bolnice, koja se nalazi 250 metara od Doma, te povoljnih vremenskih uvjeta i upotrebe svih zaštitnih sredstava bio moguć.

Stožer je informiran da su štićenici i zaposlenici Doma bili u potpunosti opremljeni svom zaštitnom opremom te na dovoljnom razmaku, kako ne bi bili u međusobnom ili kontaktu s drugim osobama.

Slijedom toga, zaključak je epidemiologa i ravnatelja bolnice kako nije postojao nikakav medicinski rizik niti je napravljena bilo kakva zdravstvena šteta korisnicima, djelatnicima Doma, a niti našim sugrađanima.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kazao je jučer na dnevnoj konferenciji Nacionalnog stožera kako se radilo o domu za starije gdje je prije bilo šest pozitivnih pacijenata.

“Tamo je bilo prije šest pozitivnih pacijenata, prvo smo imali dva. Sad sa zadnjim testiranjem, gdje je 20 štićenika testirano je ispalo 13 pozitivnih. To je u stacionaru doma gdje su teško bolesni i teško pokretni pacijenti. Osim ovog stacionara, taj dom ima još dva i odmah danas će se uzeti svih korisnika doma koji su u drugom stacionaru tog doma.

Prema njihovim informacijama ljudi su bili stavljeni u samoizolaciju, je li se kršila mi ne znamo. Kako je došlo do proboja zasad ne znamo, ali na terenu su epidemiolozi. Nakon uzimanja briseva i testiranja bolje ćemo znati epidemiološku situaciju i koje mjere poduzeti”, kazao je Capak.

VIRUS NAPAO DOM U KOPRIVNICI! Ravnateljica potresena: Otkriveno kako se proširila zaraza

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.