Američka savezna država tužila Kinu zbog nemara u borbi s koronom i traži financijsku kompenzaciju

Autor: dnevno

Missouri je prva američka savezna država koja je tužila Kinu zbog načina na koji se nosila s koronavirusom, koji se prvo pojavio u kineskom gradu Wuhan. Stav Missourija je da su postupci Kine doveli do ekonomskih gubitaka Amerike.

Državni tužitelj u Missouriju Eric Schmit podnio je u utorak tužbu zbog, kako navode, nemara kineskih vlasti, a i građanska tužba između ostalog uključuje i optužbe za nemar. Tužitelj je naveo da su Missouri i njegovi stanovnici izgubili desetine milijardi dolara i traži financijsku kompenzaciju.

„Kineska vlada je lagala svijet o opasnostima zarazne prirode Covida-19, ušutkala je uzbunjivače i malo toga je učinila kako bi spriječila širenje bolesti, naveo je Schmit, koji je republikanac, te poručio da Kina mora odgovarati za svoje postupke.

U tužbi se navodi i da je Kina pogoršala pandemiju koronavirusa time što je prigrabila maske i ostalu zaštitnu opremu. Kina se već suočava sa sličnim tužbama biznismena u SAD. Međunarodni stručnjaci su, međutim, rekli da će te tužbe najverojatnije propasti jer strane vlade, prema doktrini koja se primjenjuje, posjeduju imunitet kao suverene zemlje.

I BBC napominje da se Kina nema razloga plašiti ove tužbe. Strane vlade ne mogu biti optužene pred američkim sudovima, a ako SAD želi tužiti Kinu onda će to morati uraditi pred nekim međunarodnim forumom gdje Peking ima pravo odgovoriti.

KATASTROFA U SAD-U Imaju najveći broj preminulih od koronavirusa na svijetu

Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.