VOZAČKA VAM JE ODUZETA ZBOG NEPAŽNJE? Evo što možete učiniti

Autor: dnevno.hr

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Bio sam jamac za kredit za obnovu kuće. U neko vrijeme stranka je prekinula otplatu rata, tako da su meni došle na naplatu, jer sam samo ja bio u radnom odnosu. Na moju molbu banka je izračunala moj dio u otplati što je iznosilo 35.000 kuna, što sam jednokratno podmirio. Sada imaju prihode, nekretnine, ali mi dug ne vraćaju. Pitam: što mogu i moram kako bih dobio moj novac?

Sukladno odredbama Zakona o obveznim odnosima, na jamca koji je namirio vjerovnikovu tražbinu prelazi ta tražbina sa svim sporednim pravima i osiguranjima njezina ispunjenja.

Jamac koji je isplatio vjerovniku njegovu tražbinu može zahtijevati od dužnika da mu naknadi sve što je isplatio za njegov račun, a i kamate od dana isplate. On ima pravo na naknadu troškova nastalih u sporu s vjerovnikom od časa kad je obavijestio dužnika o tom sporu, a i na naknadu štete ako bi je bilo. Jamac jednog od više solidarnih dužnika može zahtijevati od bilo koga od njih da mu naknadi ono što je isplatio vjerovniku, a i troškove.

Predlažem podići tužbu za povrat uloženog, nakon čega ćete (u slučaju da uspijete u sporu) dug moći namiriti iz imovine vaših dužnika, u kojem slučaju je uputno zatražiti i privremenu mjeru zabrane raspolaganja/otuđenja imovine pod zakonskim pretpostavkama. U slučaju da smatrate kako je namjera ne vraćanja stvorena unaprijed, imate i mogućnost kaznene prijave, za što se svakako preporučujem obratiti stručnoj osobi radi pregleda konkretnih okolnosti predmetnog događaja, i mogućnosti podizanja navedene tužbe/kaznene prijave.

Izletio sam s ceste, zaspao sam, 100 m od mjesta gdje stanujem. Nisam nikog ugrozio osim sebe. Ja nemam ogrebotinu, a bio sam pod utjecajem alkohola. Izrečena mi je mjera  9 mjeseci kazne bez vozačke dozvole. Vlasnik sam tvrtke i jedini zaposleni, pod ugovorom s državom za samozapošljavanje. Pokušao sam objasniti da bez vozačke dozvole ne mogu raditi. Nemam pravo na žalbu. Mogu li kako smanjiti kaznu ili da koristim vozačku dozvolu u poslovne svrhe?

Prije svega ne razumijem dio pitanja u kojem navodite kako nemate pravo žalbe. Pravo žalbe (i) na izrečenu zaštitnu mjeru postoji, pretpostavljam kako ste uložili žalbu koja je odbijena ili niste izjavili žalbu (odnosno propustili zakonski rok za njeno ulaganje).

U slučaju da nemate više mogućnost žalbe, a sukladno gore navedenom, mjera je postala pravomoćna, i vi ne smijete upravljati vozilom na koje se odnosi.

Zaštitnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog mjeseca do dvije godine sud može izreći počinitelju prekršaja protiv sigurnosti prometa kad postoji opasnost da će upravljajući motornim vozilom ugroziti sigurnost prometa. Zabrana se izriče u odnosu na sve vrste ili kategorije ili u odnosu na samo određene vrste ili kategorije motornih vozila. Mjera zabrane  počinje teći sljedećim danom kada Vam  nadležno tijelo  dostavi obavijest o upisu izrečene mjere u evidenciju izdanih vozačkih dozvola.

Posebno napominjem kako će u slučaju ponovnog počinjenja prekršaja, biti izgledno izricanje  više mjere (dužeg trajanja i više novčane kazne), a u tom slučaju je izgledno da niti eventualno izjavljena žalba ne bi bila usvojena. Okolnost kako nema ozlijeđenih ne treba biti uzeta u obzir kao olakotna, jer je isto slijed okolnosti, a svrha zaštitne mjere je utjecaj na počinitelje kako se prekršaj ne bi ponovio, u cilju šireg društvenog interesa, međutim i počinitelja prekršaja osobno.

Međe između susjeda i mene više se ne raspoznaju na terenu, kako to riješiti?

Ako su međašni znakovi između dvije nekretnine zbog bilo kakvih okolnosti toliko oštećeni da bi se moglo dogoditi da se međe neće moći raspoznati ili ako se međe više ne raspoznaju ili su sporne, onda svaki od susjeda ima pravo zahtijevati da sud u izvanparničnom postupku (postupku uređenja međa) obnovi ili ispravi među. Sud će među obnoviti ili ispraviti prema katastarskom nacrtu, ako je to moguće i ako na to stranke pristaju.

Ako to nije moguće, sud će među obnoviti ili ispraviti prema sporazumu susjeda čija je međa u pitanju, a ne bude li postignut sporazum, prema posljednjem mirnom posjedu, a ne uspije li ga utvrditi – prema pravičnoj ocjeni.

Istodobno s donošenjem takve odluke, sud će na licu mjesta označiti među međašnim znakovima. Od trenutka kad je sud među označio međašnim znakovima smatra se da postoji vlasništvo do te međe, a tko tvrdi suprotno, treba to dokazati.

I nakon što je sud u postupku uređenja međa obnovio ili ispravio među, svatko može u parnici dokazivati vlasništvo i zahtijevati da se u skladu s njim označi međa, no susjed koji je sudjelovao u postupku uređenja međa ne može to zahtijevati nakon proteka roka od šest mjeseci od dana pravomoćnosti odluke donesene u postupku uređenja međa.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.