Dnevno.hr

USKRAĆIVANJE ALIMENTACIJE: Kada se obratiti centru za socijalnu skrb, a kada odvjetniku

Autor: Pitaj pravnicu

Banka me opetovano poziva da potpišem neku dokumentaciju u vezi s propisom koji regulira sprečavanje pranja novca. Moram li pristupiti tom potpisu?

Dužni ste pristupiti potpisu dokumentacije, u protivnom vam banka može otkazati ugovor o vođenju računa, u skladu s općim uvjetima poslovanja, ali i propisima koji obvezuju banke i određene osobe na poštivanje propisa o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma. Svrha je tih odredbi kontrola podrijetla novca, odnosno njegova toka u svrhe koje su navedene.

Muž mi je uplatio prvu alimentaciju nakon razvoda za dijete, ali u nedovoljnom iznosu, odnosno neredovito. Koja su moja prava ako se to nastavi?

Na raspolaganju vam je kaznena prijava u slučaju da neplaćanje ili neredovito plaćanje uslijedi sljedećih par mjeseci, kao i postupak radi naplate duga. Savjetujem za početak da slučaj prijavite centru za socijalnu skrb, kao i da se po potrebi obratite odvjetniku radi sastavljanja odgovarajuće opomene s navođenjem posljedica u slučaju daljnjeg neredovitog plaćanja.

Zanima me imam li pravo na promjenu radnog mjesta zbog bolesti.

U pitanju ne navodite je li riječ o bolesti uzrokovanoj ozljedom na radu ili profesionalnom bolešću, pa ću opreza radi navesti sve zakonske obaveze poslodavca i za slučaj navedenog, kao i za slučaj bolesti koja nije uzrokovana navedenim.

Radniku koji je pretrpio ozljedu na radu ili je obolio od profesionalne bolesti, za vrijeme privremene nesposobnosti za rad tijekom liječenja ili oporavka od ozljede na radu ili profesionalne bolesti, poslodavac ne može otkazati ugovor o radu. Međutim, ako nije riječ o navedenom, vodite računa o tome da poslodavac može otkazati radniku ugovor o radu ako on nije u mogućnosti uredno izvršavati svoje obaveze iz radnog odnosa zbog određenih trajnih osobina ili sposobnosti (osobno uvjetovani otkaz).

Ozljeda na radu, odnosno profesionalna bolest ne smije štetno utjecati na napredovanje radnika i ostvarenje drugih prava i pogodnosti iz radnog odnosa ili u vezi s radnim odnosom. Radnik koji je privremeno bio nesposoban za rad zbog ozljede ili ozljede na radu, bolesti ili profesionalne bolesti, a za kojega nakon liječenja, odnosno oporavka, ovlašteni liječnik, odnosno ovlašteno tijelo u skladu s posebnim propisom utvrdi da je sposoban za rad, ima pravo vratiti se na poslove na kojima je prethodno radio.

Ako je prestala potreba za obavljanjem poslova na kojima je radnik prethodno radio, poslodavac mu je dužan ponuditi sklapanje ugovora o radu za obavljanje drugih odgovarajućih poslova, koji moraju što je više moguće odgovarati poslovima na kojima je radnik prethodno radio.

Ako poslodavac nije u mogućnosti radniku ponuditi sklapanje ugovora o radu za obavljanje drugih odgovarajućih poslova ili ako radnik odbije ponuđenu izmjenu ugovora o radu, poslodavac mu može otkazati na način i pod uvjetima propisanim Zakonom o radu.

Ako kod radnika postoji smanjenje radne sposobnosti uz preostalu radnu sposobnost, smanjenje radne sposobnosti uz djelomični gubitak radne sposobnosti ili neposredna opasnost od nastanka smanjenja radne sposobnosti koju je utvrdilo ovlašteno tijelo u skladu s posebnim propisom, poslodavac je dužan, uzimajući u obzir nalaz i mišljenje toga tijela, ponuditi radniku sklapanje ugovora o radu za obavljanje poslova za koje je radno sposoban, koji moraju što je više moguće odgovarati poslovima na kojima je radnik prethodno radio.

Radi osiguranja gore navedenih poslova, poslodavac je dužan prilagoditi poslove sposobnostima radnika, izmijeniti raspored radnog vremena, odnosno poduzeti druge mjere da radniku osigura odgovarajuće poslove.

Ako je poslodavac poduzeo sve naprijed navedene mjere, a ne može radniku osigurati odgovarajuće poslove, odnosno ako je radnik odbio ponudu za sklapanje ugovora o radu za obavljanje poslova koji odgovaraju njegovim sposobnostima u skladu s nalazom i mišljenjem ovlaštenog tijela, poslodavac radniku može otkazati ugovor o radu uz suglasnost radničkog vijeća.

Radnik koji je pretrpio ozljedu na radu, odnosno koji je obolio od profesionalne bolesti, a kojemu nakon završenog liječenja, oporavka i profesionalne rehabilitacije, poslodavac ne može osigurati odgovarajuće poslove ima pravo na otpremninu najmanje u dvostrukom iznosu ako je ispunio uvjete za stjecanje prava na otpremninu propisanu  Zakonom o radu.

Radnik koji je neopravdano odbio ponuđene poslove  nema pravo na otpremninu u dvostrukom iznosu.

Radnik koji je pretrpio ozljedu na radu ili je obolio od profesionalne bolesti ima prednost pri stručnom osposobljavanju i školovanju koje organizira poslodavac.

 

Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.