U SVAĐI STE S VAŠIM SUPRUŽNIKOM OKO PRODAJE ZAJEDNIČKOG STANA? Evo što možete učiniti

Autor: Dnevno

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Posjedujem stan u Zagrebu, kojem sam gruntovno vlasnik i glasi na moje ime. Kupljen je u braku u kojem sam i sada. Mogu li prodati stan ? Hoće li me netko pitati za suglasnost supruga (koji nije suglasan s prodajom)? Ukoliko bih prepisala stan na kćer, staru 29 godina, moramo li platiti porez (ona/ja)? Kako bi to utjecalo na njenu kupnju stana u budućnosti ?

U slučaju raspolaganja stanom koji predstavlja bračnu stečevinu (stečeno radom za vrijeme trajanja braka) trebate imati pisanu suglasnost supružnika, predlažem u istu uvrstiti suglasnost da se vama isplati kupoprodajna cijena ako je riječ o prodaji, a ako vi zadržavate novac, trebalo bi odmah definirati i podjelu novca kao bračne stečevine da pripadne vama, u protivnom suprug može kasnije potraživati isplatu novca kao bračne stečevine. Savjetujem svakako sa suprugom dogovorno riješiti situaciju, zbog izbjegavanja sudskog spora na koji je suprug ovlašten u suprotnom.

Porez na promet nekretnina u slučaju darovanja stana kćeri ne plaćate, sukladno važećem Zakonu o porezu na promet nekretnina, ali pazite da ovo oslobođenje vrijedi samo na nenaplatne prijenose iz čl.15. sadašnjeg Zakona o porezu na promet nekretnina (oslobođenje vrijedi i za ugovor o doživotnom/dosmrtnom uzdržavanju iz čl.13. gore navedenog zakona).U slučaju darovanja kćeri, pazite samo na nužni dio, naime Vaš suprug (ako bi tada bili u braku) ima pravo u slučaju vaše smrti tražiti povrat dara u ostavinu ako bi bio povrijeđen njegov nužni dio (jednako vrijedi i za oporučno raspolaganje).

U slučaju darovanja kćeri ili bilo kojeg oblika raspolaganja, ponovno suprug treba dati suglasnost, jer je zakonska pretpostavka da mu pripada dio stana (koliki dio ovisi kada je stečen stan). U slučaju da je stan bračna stečevina, isti pripada dakle i vašem suprugu bez obzira na to što nije upisan u ZK kao vlasnik/suvlasnik. U slučaju da kćer posjeduje stan, eventualno je moguće da neće ostvarivati pravo na npr. određene poticaje radi stambenog zbrinjavanja i slično (oslobođenja za prvu nekretninu radi stambenog zbrinjavanja više nema).

Živim u Zagrebu i plaćam komunalnu naknadu. Na moru imam kuću u kojoj boravim 1,5 mjeseci (45 dana) i za koju plaćam porez. Komunalno nam svima uredno šalje račune za odvoz smeća svaki mjesec. Jesam li dužna plaćati odvoz smeća na moru ako me nema 10,5 mjeseci, a plaćam uredno sve u Zagrebu?

Ova naknada vezana je za odluku o plaćanju naknade, u koju možete zatražiti uvid.
Postoji obično mogućnost prijave određene količine otpada, a ponekad postoji i mogućnost plaćanja za određeni manji broj mjeseci u godini.

Zatražite obračun na temelju kojih kriterija se vrši izračun cijene odvoza, te odluku kojom je plaćanje istog regulirano. Svakako možete podnijeti i pisani zahtjev u kojem navedite vrijeme koje boravite te količinu otpada koju prijavljujete (jer se računa obično i po količini).

Napisala sam oporuku prije nekoliko godina, no sada bih ju htjela promijeniti. Moram li negdje prijaviti promjenu poruke?

U slučaju da ste oporuku pohranili u Hrvatski upisnik oporuka, savjetujem tamo pohraniti i novu oporuku, te za svaki slučaj u novoj oporuci napisati da se izvan snage stavlja prethodna (staviti svakako datum nove oporuke i datum stare oporuke).

Uvijek vrijedi nova oporuka, zbog čega je bitno da je nesporan datum sastavljanja nove oporuke. U slučaju da ste prvu oporuku sastavljali pred svjedocima, savjetujem tako sastaviti i sljedeću oporuku, iako je valjana i vlastoručna oporuka, ali oporuka pred svjedocima svakako je podobnija za utvrđivanje valjanosti u slučaju spora.

Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.