Dnevno.hr

TVRTKA JOJ JE BLOKIRANA DVIJE GODINE: ‘A onda me nazvao knjigovođa s lošom vijesti…’

Autor: Dnevno

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Prodajem nekretninu, a kupci su otac i kćer koji žele podijeliti vlasništvo. Je li u ugovoru o prodaji nekretnine dovoljno napisati da kupuju svaki po 1/2 dijela, ili se moraju navesti točno udjeli?

Nastavno na vaš upit, savjetujem da u ugovoru prvo navedete točno opis nekretnine koja je u u vašem vlasništvu kako je navedeno u zk izvatku, a potom upišete koliki udio od iste nekretnine koja osoba stječe ugovorom. Možete izvršiti i točan obračun omjera koliko koji kupac stječe, ali je nužno svakako navesti koliki udio koji kupac stječe (npr. ½ i slično..)

Imam j.d.o.o. 2 godine i račun je blokiran. Bila sam u poreznoj upravi na dogovoru i polako sam krenula ka realizaciji plana da račun odblokiraju, međutim danas me knjigovođa zvao i javio da je stiglo rješenje da je pokrenut postupak stečaja firme. Knjigovođa je savjetovao da se odjavim i ugasim firmu, ali ja bi voljela nastaviti poslovati s istom, tj. napravila bi sve kako bi nastavila dalje u miru poslovati. 

U postupku stečaja vi još uvijek imate mogućnost obustave stečaja ako se podmire dugovi. Savjetujem da pokušate postići nagodbu s vjerovnicima te se čim prije javite sudu.

U slučaju da isto nije moguće, biti će proveden stečajni odnosno skraćeni stečajni postupak nad predmetnim trgovačkim društvom.

Zanima me mogu li utužiti potraživanje u zastari?

Na zastaru sud ne pazi po službenoj dužnosti, pa možete utužiti, međutim postoji mogućnost da druga strana istakne prigovor zastare. Pisano priznanje zastarjele obveze smatra se odricanjem od zastare. Isti učinak ima davanje zaloga ili kojega drugog osiguranja za zastarjelu obvezu. Treba napomenuti kako se zastara se prekida kad dužnik prizna dug.

Dug se može priznati ne samo izjavom vjerovniku nego i na posredan način, kao što su davanje otplate, plaćanje kamata, davanje osiguranja. Zastara se prekida podnošenjem tužbe i svakom drugom vjerovnikovom radnjom poduzetom protiv dužnika pred sudom ili drugim nadležnim tijelom radi utvrđivanja, osiguranja ili ostvarenja tražbine.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.