Dnevno.hr

Što učiniti ako mjesecima niste primili plaću, što ako ste prouzočili štetu poslodavcu i kakva su vam prava u otkaznom roku

Autor: Pitaj pravnicu

Poslodavac mi nije isplatio plaću već pet mjeseci – mogu li tražiti stečajni postupak da se iz njega naplatim?

Možete predati trgovačkom sudu koji je nadležan po mjestu sjedišta poslodavca prijedlog za otvaranje stečajnog postupka, a s obzirom na to da se prijedlog podnosi radi namirenja dospjele tažbine po osnovi rada, oslobođeni ste plaćanja predujma. Vjerojatno ste već pokušali ovrhu temeljem obračuna dugovane a neisplaćene plaće, koja nije urodila plodom. Vezano uz naplatu, ona će ovisiti o tome ima li poslodavac (dužnik) imovine, što će utvrditi stečajni upravitelj kada preuzme predmet.

Dao sam otkaz i sad sam na otkaznom roku. Izračunao sam da mi je ostalo pet dana neiskorištenog godišjeg odmora, ali poslodavac tvrdi da ga mogu koristiti za vrijeme otkaznog roka, što meni nije logično…

Blagdani i neradni dani određeni zakonom, razdoblje privremene nesposobnosti za rad koje je utvrdio ovlašteni liječnik te dani plaćenog dopusta ne uračunavaju se u trajanje godišnjeg odmora. Otkazni rok teče za vrijeme godišnjeg odmora, plaćenog dopusta te razdoblja privremene nesposobnosti za rad radnika kojeg je poslodavac u otkaznom roku oslobodio obaveze rada, osim ako kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije drukčije uređeno.

Iz navedenog slijedi kako godišnji odmor teče za vrijeme otkaznog roka, ali, primjerice, i privremene nesposobnosti za rad (ako je poslodavac za vrijeme otkaznog roka oslobodio radnika obveze rada).

Pri obavljanju poslova nenamjerno je došlo do oštećenja u pogonu. Sad me poslodavac zove na razgovor u vezi s naknadom štete. Moram li to platiti i mogu li dobiti otkaz?

Radnik koji na radu ili u vezi s radom namjerno ili zbog krajnje nepažnje uzrokuje štetu poslodavcu dužan ju je naknaditi. Ako štetu uzrokuje više radnika, svaki radnik odgovara za dio koji je uzrokovao.

Svakako treba proučiti i vaš ugovor o radu, odnosno druge akte kojima su regulirana prava radnika (Pravilnik o radu, Kolektivni ugovor i sl.) kako bi se utvrdilo propisuju li oni naknadu štete za ovakav slučaj, kao i postupak kako se takva šteta utvrđuje. Ako se za svakoga radnika ne može utvrditi dio štete koji je uzrokovao, smatra se da su svi radnici podjednako odgovorni i štetu naknađuju u jednakim dijelovima. Ako je više radnika uzrokovalo štetu kaznenim djelom počinjenim s namjerom, za štetu odgovaraju solidarno. Ako bi utvrđivanje visine štete uzrokovalo nerazmjerne troškove, može se unaprijed za određene štetne radnje predvidjeti iznos naknade štete. Štetne radnje i naknade mogu se predvidjeti kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu, ali ako je šteta uzrokovana štetnom radnjom veća od utvrđenog iznosa naknade, poslodavac može zahtijevati naknadu u visini stvarno pretrpljene i utvrđene štete.

Dakle, odgovarate za štetu koji biste počinili namjerno ili iz krajnje nepažnje, a u slučaju da o tome ne postoji suglasnost, činjenicu kako je šteta uzrokovana utvrdit će sud na temelju tužbe poslodavca za naknadu štete u kojoj ćete imati mogućnost iznijeti navode zbog kojih smatrate da niste odgovorni za štetu, odnosno da ista nije pričinjena namjerno ili iz krajnje nepažnje.

Vezano uz otkaz, sve ovisi o tome o kakvoj je povredi radne obaveze riječ, otkaz može biti redovan i izvanredni, ovisno o težini povrede, a u slučaju da vam poslodavac uruči otkaz, svakako pazite na rokove za ulaganje zahtjeva za zaštitu prava i tužbe te proučite je li predviđen postupak mirenja kao pretpostavka tužbi za osporavanje otkaza.

Vodite računa i o tome da radnik koji izgubi spor plaća drugoj strani troškove (parnični trošak odvjetnika druge strane), kao i trošak vještačenja i slično.

Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.