Dnevno.hr

Prijatelju sam posudio novac, svjedok je bila moja majka. Do današnjeg dana ih nije vratio. Što da radim?

Autor: PITAJ PRAVNICU

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u vašoj e-poruci u svrhu odgovora na vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Majka mi je Hrvatica, imamo li brat i ja pravo na RH državljanstvo?

Hrvatsko državljanstvo stječe se:
1. podrijetlom;
2. rođenjem na teritoriju Republike Hrvatske;
3. prirođenjem;
4. po međunarodnim ugovorima.

Podrijetlom stječe hrvatsko državljanstvo dijete:
1. čija su oba roditelja u trenutku njegova rođenja hrvatski državljani;
2. čiji je jedan od roditelja u trenutku rođenja djeteta hrvatski državljanin, a dijete je rođeno u Republici Hrvatskoj;
3. stranog državljanstva ili bez državljanstva kojeg su prema odredbama posebnog zakona posvojili hrvatski državljani.

Podrijetlom stječe hrvatsko državljanstvo osoba rođena u inozemstvu, čiji je jedan roditelj u trenutku njezina rođenja hrvatski državljanin, ako do navršene 21. godine života bude prijavljena u diplomatskoj misiji ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u inozemstvu ili u matičnom uredu u Republici Hrvatskoj radi upisa u evidenciju kao hrvatski državljanin.
Podrijetlom stječe hrvatsko državljanstvo i osoba starija od 21. godine života, rođena u inozemstvu čiji je jedan roditelj u trenutku njezina rođenja hrvatski državljanin, ako u roku od dvije godine od dana stupanja na snagu ovoga Zakona podnese zahtjev za upis u evidenciju hrvatskih državljana, a Ministarstvo unutarnjih poslova prethodno utvrdi da ne postoje zapreke iz Zakona o hrvatskom državljanstvu.

Osoba rođena u inozemstvu, čiji je jedan roditelj u trenutku njezina rođenja hrvatski državljanin, a ne udovoljava naprijed navedenoj pretpostavci, stječe hrvatsko državljanstvo ako bi ostala bez državljanstva. Hrvatsko državljanstvo stječe dijete koje je rođeno ili nađeno na području Republike Hrvatske, ako su mu oba roditelja nepoznata ili su nepoznatog državljanstva ili su bez državljanstva. Djetetu će prestati hrvatsko državljanstvo ako se do navršene 14. godine njegova života utvrdi da su mu oba roditelja strani državljani.

U odgovorima od prošlog tjedna možete naći i detaljnije upute o stjecanju hrvatskog državljanstva.

Ostao sam dužan nekoliko rata alimentacije jer nisam radio jedan period. Čim sam ponovo počeo raditi plaćam normalno alimentaciju i vraćam polako dug. Da li bivša supruga može dignuti ovrhu mojim roditeljima iako ja uredno plaćam i vraćam dug. Znači, u 36 mjeseci mi se dogodilo da tri ili četiri puta nisam uplatio. Moji roditelji su izvan sebe.

Sukladno odredbama Obiteljskog zakona, ako roditelj ne uzdržava maloljetno dijete, dužni su ga uzdržavati baka i djed po tom roditelju.

Mišljenja sam kako bi se tužba za uzdržavanje mogla podići za naredno razdoblje, a ne za zaostale alimentacije, a u postupku bi se gledale i potrebe djeteta i mogućnosti plaćanja alimentacije od
strane djeda i bake (mirovina, životni troškovi i slično).

U svakom slučaju, svakako vodite računa o podmirenju svojih obveza pravovremeno, kako biste izbjegli neugodnosti ali i sudske troškove.

Prijatelju sam posudio novac, svjedok je bila moja majka. Do današnjeg dana ih nije vratio. S obzirom na navedeno što mi vi preporučujete?

Niste naveli da li je potpisan kakav ugovor o zajmu, s rokom vraćanja novca? U slučaju da jest, vodite računa o zastari koja nastupa za 5 godina od dospijeća tražbine (roka za povrat novca). Na zastaru sud ne pazi po službenoj dužnosti, ali bi ju tuženik mogao istaknuti u sudskom postupku (u kojem slučaju bi izgubili spor ako je nastupila zastara i snosili troškove postupka).
Ako nije bilo ugovora ili u njemu nije naveden rok vraćanja, trebate pozvati dužnika pisanim putem na ispunjenje te mu dati rok od najmanje dva mjeseca za ispunjenje.

Navedeno je sukladno Zakonu o obveznim odnosima koji definira kako u slučaju kada ugovaratelji nisu odredili rok za vraćanje zajma, niti se on može odrediti iz okolnosti zajma, zajmoprimac je dužan vratiti zajam nakon isteka primjerenog roka koji ne može biti kraći od dva mjeseca računajući od zajmodavčeva zahtjeva.
U slučaju odbijanja dobrovoljnog ispunjenja tražbine, na raspolaganju Vam je tužba Općinskom sudu po mjestu prebivališta dužnika, a u slučaju da smatrate da je riječ o prevari i/ili kaznena prijava.

Autor:PITAJ PRAVNICU
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.