KUPUJETE AUTOMOBIL IZ INOZEMSTVA? Evo na što morate obratiti pozornost

Autor: dnevno.hr

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Na internetskom oglasniku sam našao automobil u Njemačkoj koji sam posredstvom neovisne automobilske kuće uveo u Hrvatsku. Zaposlenici te auto kuće su se obvezali ispitati tehničko stanje automobila kod prodavača te ga kamionom-šlepom dovesti u Zagreb. Prodavač (mala auto kuća u Njemačkoj) je zaposlenicima navedene hrvatske auto kuće tvrdio da auto nema mana osim jedne neispravne vanjske brave. Oni su te informacije proslijedili meni i ja sam pristao na kupnju. Međutim, nakon što je automobil doveden šleperom u Zagreb, više nije mogao upaliti, jer mu je pumpa goriva neispravna. Sve ukazuje na to da je prodavaču kvar bio poznat te je isti prikrivao na način da je improvizacijom osposobio paljenje auta, toliko da se može uvesti na kamion-šleper. Kvar je skup i može se prikriti tek kratkoročno, jer se radi o paljenju (startanju) auta. Možete li mi reći koja su moja prava?

Sukladno Zakonu o rješavanju sukoba zakona s propisima drugih zemalja, u slučaju ugovora o prodaji pokretnih stvari, ako nije drugačije ugovoreno, načelno je  mjerodavno  pravo države gdje se u vrijeme primitka ponude nalazilo sjedište prodavatelja, dakle po tome što ističete u pitanju, u ovom bi slučaju bilo mjerodavno pravo strane države sjedišta prodavatelja, radi čega bi trebalo kontaktirati osobu ovlaštenu za zastupanje u istoj zemlji.

Iz vašeg pitanja nije razvidno je li auto kuća u RH nastupala u ulozi prodavatelja, na način da je ista kupila auto u stranoj državi te ste ga vi potom kupili od auto kuće u RH ili ste isti kupili izravno od prodavatelja u inozemstvu. U slučaju da je automobil kupljen od auto kuće (neovisno što ga je ista prvotno uvela iz inozemstva), a sukladno Zakonu o obveznim odnosima,  ako proizvođač jamči za ispravnost stvari u tijeku određenog vremena, računajući od njezine predaje kupcu, kupac može, ako stvar nije ispravna, zahtijevati kako od prodavatelja tako i od proizvođača, da stvar popravi u razumnom roku ili, ako to ne učini, da mu umjesto nje preda ispravnu stvar.

Kupac može zbog neispravnosti stvari zahtijevati od prodavatelja, odnosno od proizvođača popravak ili zamjenu stvari u tijeku jamstvenog roka, bez obzira na to kad se nedostatak pojavio. On ima pravo na naknadu štete koju je pretrpio zbog toga što je bio lišen uporabe stvari od trenutka traženja popravka ili zamjene do njihova izvršenja. Ako prodavatelj ne izvrši u razumnom roku popravak ili zamjenu stvari, kupac ima pravo na raskid ugovora ili sniženje cijene, a u svakom slučaju i pravo na popravljanje štete. Prava kupca po osnovi jamstva gase se nakon isteka jedne godine računajući od dana kad je od njega zatražio popravak ili zamjenu stvari.

Vezano za općenite odredbe Zakona  obveznim odnosima (primjena u slučaju da je prodavatelj iz RH) o odgovornosti prodavatelja za skrivene nedostatke stvari, kad se nakon primitka stvari od strane kupca pokaže da stvar ima neki nedostatak koji se nije mogao otkriti uobičajenim pregledom prilikom preuzimanja stvari, kupac je dužan, pod prijetnjom gubitka prava, o tom nedostatku obavijestiti prodavatelja u roku od dva mjeseca računajući od dana kad je nedostatak otkrio, a kod trgovačkog ugovora – bez odgađanja.

Prodavatelj ne odgovara za nedostatke koji se pokažu pošto proteknu dvije godine od predaje stvari, a kod trgovačkog ugovora šest mjeseci. Kod prodaje rabljenih stvari ugovorne strane mogu ugovoriti rok od jedne godine, a kod trgovačkih ugovora i kraći rok. Kupac ne gubi pravo da se pozove na neki nedostatak i kad nije ispunio svoju obvezu da stvar pregleda bez odgađanja, ili obvezu da u određenom roku obavijesti prodavatelja o postojanju nedostatka, a i kad se nedostatak pokazao tek nakon proteka dvije godine odnosno kod trgovačkih ugovora šest mjeseci od predaje stvari, ako je taj nedostatak bio poznat prodavatelju ili mu nije mogao ostati nepoznat.

U našoj zgradi postoje troje neplatiša. Predstavnik stanara kaže da nam zbog zaštite podataka ne smije reći koji su to stanari. Znam da se nisu imena smjela izvjesiti na oglasnoj ploči, ali na sastanku kućnog savjeta su se ta imena smjela obznaniti. Je li točno to što govori predstavnik? 

U ovom slučaju bih istaknula kako su suvlasnici ovlašteni tužiti za naplatu dugovane pričuve, zbog čega smatram da su ovlašteni tražiti podatke o dužnicima, a u cilju ostvarenja svog novčanog potraživanja.

Zbog navedenog, smatram kako se unutar suvlasničke zajednice  smiju koristiti osobni podatci po svim pitanjima vezanim za upravljanje i održavanje zgrade, dakle isti podaci trebali bi biti dostupni, ali samo suvlasnicima.

Nadalje, obradom osobnih podataka dužnika na način da su njihovi osobni podaci (dug za pričuvu) objavljeni na oglasnoj ploči stambene zgrade bilo bi povrijeđeno pravo na zaštitu osobnih podataka jer je objava takvih podataka moguća isključivo uz privolu osobe o čijim se podatcima radi.

Dečko i ja dižemo hipotekarni kredit na 20 godina. On je vlasnik te nekretnine koja ide na hipoteku, a ja sam sudužnik. Zanima me u slučaju smrti ili nečega i neplaćanja kredita kako bih se ja mogla osigurati kao sudužnik? S obzirom na to da još nismo u braku i da tek planiramo brak da li u slučaju smrti ja nasljeđujem ili se mora sastaviti ugovor?

U slučaju da nekretnina ne predstavlja bračnu stečevinu (ili izvanbračnu što je u praksi teže dokazivo) vlasnik nekretnine je vaš dečko, neovisno o tome što ste vi sudužnik. Riječ je dakle o jamstvu, u biti, za tuđe dugovanje.

U slučaju da kredit ne bude plaćan, banka ima pravo naplatiti se također iz vaših sredstava i imovine. Vi bi u tom slučaju imali pravo tužiti dečka da vam vrati ono što ste platiti na ime njegovog dugovanja te bi kao osiguranje eventualno mogli tražiti od njega zadužnicu na iznos za koji jamčite, ali u praksi bi naplata po takvoj zadužnici vrlo vjerojatno bila neuspjela, s obzirom na to da će banka na (vjerojatno) najvrijednijoj imovini uknjižiti založno pravo te tako steći prvenstveni redoslijed naplate.

U ovom slučaju, a ako planirate zajednički život (i zajedničko snošenje životnih troškova), smatram da se nekretnina zapravo otplaćuje zajednički, pa bi najbolje bilo istu upisati kao vlasništvo vas oboje. U slučaju da npr. jedan od vas pridonosi povećanju bračne stečevine u većoj mjeri (ili određenog dijela bračne stečevine nad kojim želite urediti vlasništvo), a ne želite da ista bude dijeljena po pola (što je zakonska presumpcija), ugovorom o diobi bračne stečevine možete definirati njenu podjelu, za što se ipak svakako savjetujem obratiti stručnoj osobi radi sastavljanja odgovarajućeg ugovora.

Vaš dečko neka svakako sastavi oporuku u kojoj će odrediti svoje nasljednike, a treba voditi računa i o odredbama Zakona o nasljeđivanju koji definira kako ostavitelja koji nije ostavio potomke nasljeđuju njegovi roditelji i njegov bračni drug (ako ne ostavi oporuku) kao i odredbe istog zakona koje definiraju kako su ostaviteljevi roditelji, također nužni  nasljednici (dakle i u slučaju oporuke), ali  samo ako su trajno nesposobni za rad i nemaju nužnih sredstava za život.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.