Kupujete automobil? Evo na što svakako morate pripaziti

Autor: Dnevno.hr

Svakog četvrtka naša stalna suradnica, Nataša Kovar Ričko, dipl, iur., odgovara na tri pitanja iz svih pravnih područja.

Dragi čitatelji, podsjećamo vas kako nam svoja pitanja možete slati na adresu elektroničke pošte [email protected]. Napominjemo kako će naša pravnica između svih pristiglih pitanja odabrati tri na koja će odgovarati svakoga četvrtka. Vaše pitanje možda će biti sadržajno izmijenjeno tako da će tekst istog možda biti skraćen i/ili izmijenjen zbog ograničenosti prostora/jasnoće sadržaja pitanja, odnosno zaštite podataka. Slanjem upita na gore navedenu adresu elektroničke pošte, smatra se da ste suglasni s prikupljanjem i obradom osobnih podataka navedenih u Vašoj e-poruci u svrhu odgovora na Vaš upit (više o zaštiti osobnih podataka).

Sklopila sam ugovor kojim smo definirali kako se obvezujem dati u najam stan. Međutim, u međuvremenu sam se s najmoprimcem dogovorila da on kupi taj stan. Njemu su potrebna tri mjeseca za isplatu. Što u tom periodu od tri mjeseca s ugovorom o najmu?

Ugovor o najmu može ostati na snazi, možete definirati da se isti raskida danom sklapanja glavnog ugovora o kupoprodaji. Obveza plaćanja poreza na najam dakako teče svo to vrijeme trajanja najma. Za primitak najmanine morate imati zakonsku osnovu, što je ugovor o najmu.

Sklopili smo ugovor o kupoprodaji jednog automobila, no u međuvremenu smo se s kupcem dogovorili da kupi drugi (od supruga). Kako da postupimo?

U ovom slučaju savjetujem napraviti raskid ugovora o kupoprodaji prvotno kupljenog vozila, te sklopiti novi ugovor. U slučaju da je došlo do isplate cijene, možete raskidom regulirati povrat cijene (ili dijela cijene ako želite naknadu za korištenje vozila).

Molim Vas da mi objasnite što je to “ništetnost ugovora” i tko može pokrenuti postupak za utvrđenje ništavosti.

Ugovor koji je protivan Ustavu Republike Hrvatske, prisilnim propisima ili moralu društva ništetan je, osim ako cilj povrijeđenog pravila ne upućuje na neku drugu pravnu posljedicu ili ako zakon u određenom slučaju ne propisuje što drugo.

Ako je sklapanje određenog ugovora zabranjeno samo jednoj strani, ugovor je valjan ako u zakonu nije što drugo predviđeno za određeni slučaj, a strana koja je povrijedila zakonsku zabranu snosit će odgovarajuće posljedice.

U slučaju ništetnosti ugovora svaka ugovorna strana dužna je vratiti drugoj sve ono što je primila na temelju takva ugovora, a ako to nije moguće, ili ako se narav onoga što je ispunjeno protivi vraćanju, ima se dati odgovarajuća naknada u novcu, prema cijenama u vrijeme donošenja sudske odluke, ako zakon što drugo ne određuje.

Ugovaratelj koji je kriv za sklapanje ništetnog ugovora odgovoran je svome suugovaratelju za štetu koju trpi zbog ništetnosti ugovora ako ovaj nije znao ili prema okolnostima nije morao znati za postojanje uzroka ništetnosti.

Na ništetnost sud pazi po službenoj dužnosti i na nju se može pozivati svaka zainteresirana osoba. Pravo zahtijevanja utvrđenja ništetnosti ima i državni odvjetnik.

Autor:Dnevno.hr
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.