Dnevno.hr

ČESTO RADITE PREKOVREMENO? Pročitajte koja su vaša prava i što vam poslodavac mora omogućiti

Autor: Pitaj pravnicu

Digla sam kredit za adaptaciju dijela kuće u kojoj sam živjela prije razvoda sa suprugom. Kuća pripada njegovu ocu. Sada kaže da mi ne želi vratiti uloženo, a ja u toj kući više ne živim. Imam li ikakva prava?

Ako je bila riječ o ulaganju za uređenje, imali biste pravo na obveznopravni zahtjev za povrat ulaganja u tuđu nekretninu pod određenim uvjetima, ovisno o vrsti, potrebi ulaganja i slično. Načelno, primjenjuje se opći zastarni rok od pet godina od ulaganja, a trebali biste imati i dokaze (račune, svjedoke i sl.) koji potvrđuju ulaganje u cilju dokaznog postupka. U slučaju da imate npr. i slike prije i poslije, također savjetujem da ih priložite u sudskom postupku. Provjerite sa stručnom osobom imate li pravo na neku drugu imovinu kao bračnu stečevinu (sve stečeno radom za trajanja braka ili izvanbračne zajednice koja se priznaje u slučajevima određenim zakonom kao brak) radi pokušaja postizanja dogovora u vezi s rješavanjem imovinskih odnosa.

Kako suvlasnici donose odluke za neku zgradu?

U skladu sa Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, o poslovima koji se tiču samo redovitoga upravljanja stvarima, odlučuju suvlasnici većinom glasova. Većina glasova računa se po suvlasničkim dijelovima, a ne po broju suvlasnika. Ako se ne može postići većina, a poduzimanje nekog posla redovite uprave nužno je za
održavanje stvari, na zahtjev bilo kojega od suvlasnika, odluku će donijeti sud. Svaki suvlasnik protiv čije je volje većina odlučila da se neki posao poduzme, ili je to učinio sud, ima pravo zahtijevati osiguranje za buduću štetu. Tko bude obavezan dati osiguranje, treba tu obavezu ispuniti davanjem zaloga, a jamstvom samo ako sud ocijeni da bi davanje zaloga bilo za njega prevelik teret.

Sud odlučuje u izvanparničnom postupku, ako nema spora tko su suvlasnici niti o veličini njihovih suvlasničkih dijelova.
Za poduzimanje poslova koji premašuju okvir redovitoga upravljanja (naročito promjena namjene stvari, veći popravci, dogradnja, nadogradnja, preuređenje, otuđenje cijele stvari, davanje cijele stvari u zakup ili najam na dulje od jedne godine, osnivanje hipoteke na cijeloj stvari, odnosno davanje pokretne stvari u zalog, osnivanje stvarnih i osobnih služnosti, stvarnoga tereta ili prava građenja na cijeloj stvari) potrebna je suglasnost svih suvlasnika. U sumnji se smatra da posao premašuje okvir redovitoga upravljanja.

Ako se suvlasnici ne mogu usuglasiti, onaj suvlasnik koji je predložio posao predvidljivo koristan za sve, može zahtijevati razvrgnuće suvlasništva, makar to inače u tom času ne bi mogao. Dakako, svakako treba provjeriti i odredbe međuvlasničkog ugovora u pogledu načina donošenja odluka.

Koliko smijem raditi prekovremeno kod poslodavca?

U skladu sa Zakonom o radu, u slučaju više sile, izvanrednog povećanja opsega poslova i u drugim sličnim slučajevima prijeke potrebe, radnik je na pisani zahtjev poslodavca dužan raditi dulje od punog, odnosno nepunog radnog vremena (prekovremeni rad).
Iznimno, ako priroda prijeke potrebe onemogućava poslodavca da prije početka prekovremenog rada uruči radniku pisani zahtjev, usmeni zahtjev poslodavac je dužan pisano potvrditi u roku od sedam dana od dana kada je prekovremeni rad naložen. Ako radnik radi prekovremeno, ukupno trajanje rada radnika ne smije biti dulje od pedeset sati tjedno. Prekovremeni rad pojedinog radnika ne smije trajati dulje od sto osamdeset sati godišnje, osim ako je ugovoreno kolektivnim ugovorom, a u tom slučaju ne smije trajati dulje od dvjesto pedeset sati godišnje. Zabranjen je prekovremeni rad maloljetnika. Trudnica, roditelj s djetetom do tri godine života, samohrani roditelj s djetetom do šest godina života, radnik koji radi u nepunom radnom vremenu kod više poslodavaca te radnik koji radi na puno radno vrijeme kod jednog poslodavca te dodatno i kod drugog poslodavca, mogu raditi prekovremeno samo ako dostave poslodavcu pisanu izjavu o pristanku na takav rad, osim u slučaju više sile.

Autor:Pitaj pravnicu
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.