+ AAA -

(Video) Zaboravljena povijest – savezništvo Njemačke i Kine protiv Japana

Autor:

Incident na mostu Marca Pola kod Pekinga u srpnju 1937. godine označuje početak japanske invazije na Kinu. Japanske trupe počele su prodirati prema unutrašnjosti Kine očekujući brzu pobjedu. No, već tijekom borbi za Šangaj naletili su na 88. kinesku diviziju, potpuno opremljenu i naoružanu njemačkim oružjem i obučenu od strane njemačkih časnika. Pješaštvo te divizije nanijelo je Japancima teške gubitke u ogorčenim gradskim borbama. Iznenađeni učinkovitim otporom okrenuli su se grantiranju kineskih trupa i zračnim udarima. Njemački savjetnici, uključujući i samog Falkenhausena, bili su na bojištu i po svim relevantnim saznanjima upravljali su kineskim operacijama unatoč preporuci Berlina da se drže dalje od borbi. No Kinezi su se uskoro morali povlačiti prema prijestolnici Nanjingu gdje su odlučili pružiti otpor i utvrditi se, suprotno savjetima generala Falkenhausena koji je zagovarao povlačenje snaga iz Nanjinga i njihovo pregrupiranje. Posljedice te odluke bile su katastrofalne. Kineski branitelji su desetkovani a posljednji ostaci elitne 88. divizije bili su uništeni u borbama. Uslijedilo je japansko neviđeno divljaštvo nad civilima Nanjinga za koje nikada nitko nije odgovarao.

No najveća posljedica kineskog poraza u Nanjingu bilo je uvjerenje vodećih ljudi nacističke Njemačke na čelu sa Hitlerom da je Kina gubitnik i da na njenu kartu više ne treba igrati. Za Hitlera Japanci su se pokazali kao nadmoćna rasa nad Kinezima i bio je to početak…

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: (Video) Zaboravljena povijest – savezništvo Njemačke i Kine protiv Japana

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.