+ AAA -

TOP VIJEST i komentar Zorana Metera: Macron: stanje u NATO-u je kao moždana smrt!

Autor:

Bilo kako bilo spomenute riječi francuskog predsjednika, ukoliko izuzmemo laike, bolje poznavatelje prilika uopće ne trebaju iznenaditi. Naime, francuski je čalnik već ranije oštro kritizirao NATO savez i upitnom nazvao samu smisao njegovog daljnjeg postojanja, a sve u kontekstu nedavne odluke Washingtona o jednostranom povlačenju američkih vojnika sa sjevero-istoka Sirije uoči pokretanja turske vojne operacije „Izvor mira“. Nije, međutim, stvar u ovoj ili onoj političkoj odluci američke administracije, već o činjenici da Pentagon o toj odluci nije izvijestio svoje europske NATO saveznike, jer, osim američkih, u tom dijelu Sirije bili su razmješteni i vojnici iz pojedinih drugih zemalja NATO saveza. Konkretno – Francuska je tamo imala jedan kontingent svojih vojnih specijalaca koji su zajedno s Amerikancima pružali zaštitu tamošnjim Kurdima. Zbog neznanja o američkom povlačenju francuski su vojnici iznenada ostali sami između dvije, međusobno suprostavljene strane: sa sjevera su nailazile turske snage s njihovim sirijskim oporbenim saveznicima, a s jugo-zapada su nadirale postrojbe službene sirijske vojske. U tim i takvim okolnostima, prema pojedinim izvorima, francuski su vojnici bili primorani zatražiti zaštitu ruske vojske, stacionirane u Siriji, s ciljem pružanja sigurnosne zaštite u slučaju eskalacije stanja. Osim toga, europske članice NATO saveza zauzele su oštru protutursku politiku zbog pokrenute turske vojne operacije u Siriji, dok je američka administracija, nakon početne fingirane strogosti, popustila pred Erdoganom i zapravo mu daloa „zeleno svijetlo“ za početak opoeracije. Tako je na kraju složena situacija prema kojoj je EU, odnosno tamošnje članice NATO saveza, protiv Turske (kao članice tog istoh NATO-a!) uvela sankcije, između ostaloga i one vojnoga karaktera, dok je Trump vrlo brzo ukinuo ranije uvedene protuturske sankcije kao „znak dobre volje“ zbog prestanka turske vojne operacije.

A kada je svo to stanje već tako konfuzno, kao što jest, spomenute riječi francuskog predsjednika, ma kako nekome čudno izgledale, itekako imaju svoje uporište u stvarnosti. Osim toga Macron nije malouman čovjek da ih upotrebljava jer su mu eto pale na pamet. On je ipak predsjednik jedne, u svijetu bitne države.

Naravno kako ni Angela Merkel, a još manje Jens Stoltenberg Macronove riječi nisu…

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: TOP VIJEST i komentar Zorana Metera: Macron: stanje u NATO-u je kao moždana smrt!

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.