+ AAA -

Mario Stefanov: EU gubi sposobnost strateškog djelovanja

Autor:

Američka i britanska politika nakon ulaska u novi hladni hladni rat s Rusijom, a sada u globalni sraz s Kinom uz istovremeno britansko formalno napuštanje strukture EU i preokreta strateškog smjera od globalizacijske prema deglobalizacijskoj agendi, uspjele su ponovo sluditi i potčiniti europsku političku elitu. Zbunjena, ona se sada bavi unutarnjim problemima eurozone i ideološkim natezanjima s Poljskom i Mađarskom. Stvarni problemi se ne rješavaju, nego na videokonferencijama pitijskim zaključcima odgađaju za neka druga vremena. Zajedničko usklađeno vanjskopolitičko djelovanje praktički ne postoji, a pred vratima je ekonomska kriza, čije je razmjere teško sagledati.

Vizija globalne Europske unije i njene moći strateškog djelovanja na svjetskoj razini nikada tijekom posljednjega desetljeća nije bila tako daleka i neostvariva.

I konačno, teško je izbjeći zaključak da problem zapravo i nije u Amerikancima. Oni se samo nevjerojatnom upornošću i dosljednošću generacijama bore za svoje državne interese. Kroz uspone i padove, nakon kojih samo otresu prašinu i krenu dalje, ne zamarajući se prošlošću i potrošenim obrascima, odvažno se prilagođavajući novim okolonostima, grade moć svoje države. Probitke na račun drugih postižu tamo gdje im to omogućuju nesposobni i korumpirani političari i narodi okrenuti unutarnjim sukobima i povijesti, koji su, ponavljajući uvijek iste neuspjele povijesne matrice izgubili sposobnost kreiranja svoje budućnosti.

Source

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: Mario Stefanov: EU gubi sposobnost strateškog djelovanja

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.