+ AAA -

dr. sc. Jadranka Polović: HOĆE LI SAD-E NAKON NIZA NEUSPJELIH POKUŠAJA DRŽAVNIH UDARA VOJNO INTERVENIRATI U VENEZUELI? (2)

Autor:

Prema Foreign Affairsu, u idealnom scenariju, nakon američke invazije venezuelanska bi se vojska mogla brzo predati, režim raspasti, a većina kubanskog i ruskog osoblja se povući. Međutim, prisutnost SAD-a u Venezueli rezultirala bi novom gerilom sastavljenom od vojnih pobunjenika, paravojnih skupina i milicija, što znači da bi Amerika trebala zadržati vlastite trupe u zemlji godinama. Opće je poznato da ne postoji vojna akcija bez rizika. Prema procjenama stručnjaka, u slučaju Venezuele socijalni, ekonomski i sigurnosni troškovi intervencije daleko nadmašuju benefite. Naime, bilo da Sjedinjene Države pokrenu ograničene zračne napade ili punu kopnenu invaziju, sasvim je sigurno da bi bile uvučene u dugu i tešku operaciju stabilizacije Venezuele nakon što je početni sukob završen. Takav angažman stajao bi puno novca, ali podrazumijeva i brojne ljudske žrtve na američkoj strani.
Nadalje, proširena okupacija ponovno bi pokrenula tinjajući antiamerikanizam u regiji što bi naškodilo odnosima SAD-a sa zemljama izvan regije. Naime, snažno prisutan antiimperijalizam na tlu Latinske Amerike (ujedno i temelj „chavista“ pokreta) posljedica je američkog intervencionizma putem kojeg su američke korporacije desetljećima kontrolirale mnoge (i venezuelanske) resurse, i diktirale ekonomsku politiku. Svi dosadašnji manevri Trumpove administracije i njezinih saveznika pokazali su se kao kontraproduktivni kada je riječ o rješavanju krize. Guaidóva vlada koju su namjeravali postaviti u Venezueli (ali i bilo koja buduća) nosi pečat „made in the U.S.A.“ čime riskiraju širenje plamena antiamerikanizma…

Cijeli članak pročitajte na Geopolitika.news: dr. sc. Jadranka Polović: HOĆE LI SAD-E NAKON NIZA NEUSPJELIH POKUŠAJA DRŽAVNIH UDARA VOJNO INTERVENIRATI U VENEZUELI? (2)

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.